$theTitle=wp_title(" - ", false); if($theTitle != "") { ?>
I’m not a fan of the so-called “for dummies” guides, but many times reading a list of actions or of positive / negative examples can give you ideas or save you from making mistakes that others made before you. So, I thought I’d tell you about something I read here, and that fits pretty well with the mistakes generally made by entrepreneurs. The article speaks about the phases of building a company.
The article is interesting to read (even if it dates back to 2006, it is still relevant today), providing many details about actions that are parallel to the main flow (how much, when and where to take money from, different tools you need for each phase, case studies). What I found interesting is that it shows different phases that we kind of skip, even if we are often aware that it would have been better to go through them. Seemingly meaningless aspects such as market understanding and sizing, studying the competition, the lack of a Board of Advisors around the company, and often times even the lack of a Business Plan can be lethal and kill a good idea.
Good luck now…
(English version by Teodora Popescu)
Original Romanian version
Starting up
Nu sunt un fan al materialelor “for dummies”, dar de multe ori lectura unor liste de actiuni sau a unor exemple pozitive / negative iti poate da idei sau te scuteste de greseli pe care altii le-au facut inainte. Asa ca m-am gandit sa povestesc despre un material pe care l-am citit aici, care se potriveste binisor cu greselile facute in general de antreprenori. Vorbeste despre fazele de constructie a unei companii.
Materialul e interesant de citit (chiar daca din 2006, este inca actual), avand multe amanunte despre actiuni paralele cu fluxul principal (cat, cand si de unde sa iei bani, diverse unelte de care ai nevoie pentru fiecare faza, studii de caz). Ce mi s-a parut interesant este ca arata cateva faze pe care noi le cam sarim, chiar daca de multe ori suntem constienti ca ar fi fost bine sa le facem. Elemente aparent fara insemnatate, ca intelegerea pietei si dimensionarea ei, studiul competitiei, lipsa unui Board of Advisors in jurul companiei, ba chiar de multe ori lipsa unui Business Plan pot fi letale si ucid o idee buna.
Hai bafta…
Tweets that mention Starting up | Radu Georgescu -- Topsy.com
[…] This post was mentioned on Twitter by Andrei Savu, Radu Georgescu, Arena Biz, Florin Matincă, Mandip luitel and others. Mandip luitel said: RT @andreisavu: Startup http://ff.im/-o54ih […]
[…] How to build a bulletproof startup. Noi l-am gasit via Radu Georgescu, care face si traducerea si adaptarile necesare la realitatea […]
Paul Coman
July 22nd, 2010 at 1:16 pm
Eu sunt adeptul filozofiei ca primul obiectiv si prima prioritate a unui business este sa vanda profitabil un produs.
Tot ce nu este strict necesar pentru vanzarea profitabila a acestui produs cade in plan secund. Dupa sistematizarea acestui proces ne putem gandi si la telefoane, birouri etc.
Radu
July 22nd, 2010 at 1:19 pm
Da, mai ales in zilele astea, nu pot decat sa fiu de acord cu tine!
Adrian Balcan
July 22nd, 2010 at 1:28 pm
In legatura cu patentele, OSIM-ul acopera doar tara noastra sau mai mult de atat? Daca faci un produs ce se vinde pe o piata internationala ai nevoie de ‘protectie’ si acolo.
Cristian Pascu
July 22nd, 2010 at 3:22 pm
O tipa de la OSIM spunea ca au protectie si international dar nu mi-a dat detalii fiindca eram pe fuga.
Cristian Pascu
July 22nd, 2010 at 3:30 pm
Asta e din seria celor care se bat cu alde 37Signals. Balsamiq.com a demonstrat ca se pot face milioane de dolari si cu o investitie de cateva mii.
Eu am plecat cu cateva sute de dolari si cu vreo 5 luni de lucru in timpul liber. Daca eram disciplinat puteam si mai repede. Carenta majora a fost expertiza de a creste afacerea. Am stat cu capul in nisip si am bagat la features fara sa imi dau seama ca nu asta imi va creste afacerea. Am acum, dupa un an si un pic, aproape 600 de clienti dar as fi putut avea mult mai multi.
Acum, eu nu inteleg un lucru, despre ce fel de produs comerical vorbim daca chiar si la noi iti trebuiesc minimum $200k? Startup e numai atunci cand iei o gramda de bani ca sa lucrezi 1 an si ceva la un produs inainte de a vinde primului client?
Ncu
July 22nd, 2010 at 5:11 pm
La un moment dat iti dai seama ca nivelul vanarilor/cresterea companiei nu mai depinde neaparat de calitatea produsului! Ci de cat de buna e echipa de vanzari, de cat de bun e siteul, de cati reselleri ai, de in cate tari esti prezent, de numaru de conferinte la care prezinti, etc… .
E un moment dur/greu de acceptat dar e bine ca l-ai avut devreme! 🙂
Scoala de soferi Iasi
July 22nd, 2010 at 8:08 pm
nu mi-e foarte clar de ce spui ca trebuie 1-2 k doar pt infiintarea companiei. Nu e prea mult?