Project names

In: Entrepreneurship / 8 comments

1 Feb 2011

A really funny aspect of M&A – mergers and acquisitions – projects are their names. There is nothing important for business in this post, but rather a sensationalist and fun to tell story.

Every project of this type has a name. And not just one, but many names! Between two and six. First, the active party – that generates the acquisition – names the project. Then the “passive” party also christens it. Then, as they get involved, the two sets of lawyers and the two sets of financial advisers nickname the action too. In the best case scenario, the three players on the same side (company + lawyers + financiers) use the same name, but this happens very rarely. In any case, the two parties won’t reveal the name to each other, for fear a message might get out. This happens sometimes with projects that succeed, but most times with projects that fizzle out.

A few examples:

  • For RAV, the Microsoft sale project was called “Sleepless”. Project Sleepless. It was a name chosen by the guys at Linklaters (our lawyers), after a sleepless night revising a contract and remembering the famous film “Sleepless in Seattle”. It turned out that the name was very appropriate because there were many other sleepless nights :-).
  • We had a project that did not materialize nicknamed “Umba”, because one of our lawyers was on holiday fishing on that river when the opportunity came up.
  • I know a company that wanted to purchase a certain type of technology and had a choice between several companies. They found candy names that started with the same letter as the name of every potential purchase and they named every project with the name of that particular candy: : Skittles, Kit-Kat, Hershey, M&M, Gobbles… Undoubtedly only one of them came through.
  • Another company gives its projects car names. Whenever it has a big project with many alternatives, it uses the name of the car manufacturer for the big project and car model names for the alternatives.
  • Other project names I’ve seen: Victoria, Galaxy, Tuareg, Constellation.

If you know funny names and stories on this subject, don’t hesitate to tell them; it’ll help us all unwind a bit.

(English version by Teodora Popescu)

Original Romanian version

Denumiri de proiecte

O simpaticenie a proiectelor de M&A – investitii, achizitii – este denumirea acestor proiecte. Nu este nimic important pentru business, ci mai mult un element de can-can, dar este “fun” de povestit.

Fiecare proiect de acest fel are nume. Nu unul, ci mai multe! Intre doua si sase. Mai intai, partea activa – care genereaza achizitia – denumeste proiectul. Apoi partea “pasiva” boteaza la randul ei. Urmeaza, pe masura ce sunt implicate, cele doua randuri de avocati si cele doua randuri de consultanti financiari, care poreclesc la randul lor actiunea. In cazul cel mai fericit, cei trei jucatori de aceeasi parte (companie+avocati+finantisti) folosesc acelasi nume, dar asta se intampla foarte rar. In tot cazul cele doua parti nu vor comunica numele intre ele, de frica ca nu cumva sa transpire vreun mesaj. Se intampla asta si cu proiecte care ies, dar de multe ori si cu proiecte care se fasaie.

Cateva exemple:

  • Pentru RAV, proiectul vanzarii catre Microsoft s-a numit “Sleepless”. Proiectul Sleepless. A fost un nume ales de catre tinerii din Linklaters (avocatii nostrii), dupa o noapte nedormita in care au revizuit un contract, aducandu-si aminte si de vestitul film “Sleepless in Seattle”. S-a dovedit ulterior ca numele a fost foarte potrivit, caci au fost multe nopti albe :-).
  • Am avut un proiect care nu s-a concretizat, poreclit “Umba”, pentru ca unul din avocatii nostri tocmai era in vacanta la pescuit pe raul cu acelasi nume cand a aparut oportunitatea.
  • Stiu o companie care a dorit sa achizitioneze un anume tip de tehnologie si avea de ales din mai multe companii. Au gasit nume de bomboane care incepeau cu litera cu care incepea fiecare potential achizitionat si au denumit fiecare proiect cu numele bomboanelor respective: Skittles, Kit-Kat, Hershey, M&M, Gobbles… Fara indoiala ca s-a finalizat doar unul dintre ele.
  • O alta companie denumeste proiectele cu nume de masini. Cand are cate un proiect mare cu mai multe alternative foloseste pentru proiectul mare firma, pentru alternative modelele. Alte companii au liste de regi sau regine.
  • Alte nume de proiecte pe care le-am intalnit: Victoria, Galaxy, Tuareg, Constellation.

Daca stiti nume si istorii simpatice legate de subiect, nu ezitati sa le povestiti, ne mai descretim fruntile.

Comments

Avatar

Daniela

February 1st, 2011 at 10:46 pm

Vezi tu …numele pot fi haioase si sa aiba o poveste. Ce conteaza insa este eficacitatea lor. Atrag atentia, sunt de impact, fac oamenii sa reactioneze ?

Reply to this comment

    Avatar

    Radu

    February 2nd, 2011 at 10:03 am

    Cred ca te referi la numele de firma…. numele proiectelor de M&A sunt mai mult porecle interne, referinte de uz propriu… nu au de ce sa aibe vreun impact, pentru ca nu sunt cunoscute decat de 2-3 oameni – cei care lucreaza la achizitia respectiva.

    Reply to this comment

Avatar

George Lemnaru

February 1st, 2011 at 11:45 pm

Am ales numele primei companii pe care am creat-o inspirandu-ma din numele artistilor din playlist-ul meu de melodii.
Slava domnului ca nu ascultam Shakira. 🙂

Reply to this comment

Avatar

alx

February 2nd, 2011 at 4:18 pm

compozitori: Mozart, carti din biblie: Genesis, personaje: Athos etc.

Reply to this comment

Avatar

Bogdan Ionita

February 6th, 2011 at 1:54 pm

Pai oricum e de preferat asa decat nume stil XF15421… cand vezi astfel de denumiri, nu poti sa nu te gandesti ca acel proiect e la fel de important ca XF15420 sau XF15422 🙂

Denumiri ciudate intalnite: Blue Mayan (nu stiu de unde pana unde), Adobe (investitorul era obsedat ca ii fura Adobe clientul…), nume de lideri politici arabi (date de o firma de avocati din Israel…). Si mai stiu pe cineva care denumeste proiectele cu numele femeilor la care viseaza :))

Cred ca cel putin la fel de interesant ar fi de vazut ce nume de cod asigneaza echipele de programatori proiectelor… nu de alta, dar aici astfel de nume (daca le prinzi de la ei) chiar pot spune multe despre opinia lor privind acel proiect…

Reply to this comment

Comments on other blogs

Avatar

Tweets that mention Denumiri de proiecte | Radu Georgescu -- Topsy.com

February 1st, 2011 at 10:51 pm

[…] This post was mentioned on Twitter by Radu Georgescu, Oncescu Radu. Oncescu Radu said: RT @GeorgescuRadu: Back on the Blog with a new post: Denumiri de Proiecte: http://www.radugeorgescu.ro/2011/02/01/denumiri-de-proiecte/ […]

Avatar

Porecle in M&A : Dealbook.ro

February 2nd, 2011 at 3:46 pm

[…] “Mai intai, partea activa – care genereaza achizitia – denumeste proiectul. Apoi partea “pasiva” boteaza la randul ei. Urmeaza, pe masura ce sunt implicate, cele doua randuri de avocati si cele doua randuri de consultanti financiari, care poreclesc la randul lor actiunea. In cazul cel mai fericit, cei trei jucatori de aceeasi parte (companie+avocati+finantisti) folosesc acelasi nume, dar asta se intampla foarte rar. In tot cazul cele doua parti nu vor comunica numele intre ele, de frica ca nu cumva sa transpire vreun mesaj. Se intampla asta si cu proiecte care ies, dar de multe ori si cu proiecte care se fasaie”, scrie Radu Georgescu. […]

Avatar

Ușa din spate « Jurnalul unui om

February 9th, 2011 at 11:38 pm

[…] Din diverse motive nici multe firme nu dezvăluie proiectele la care lucrează până nu sunt gata  și nu lansează. Probabil cele mai multe motive sunt de marketing. Metode de a nu face publice sau de a ascunde proiecte sunt multe, iar ceva interesant despre asta scrie și Radu Georgescu în postul “Denumiri de proiecte“. […]

Add comment

  • adnana: I have just finished reading Bad Blood and it is just incredible. What I found it also incredible wa [...]
  • Florin Miron: As usually a cold shower from Radu. It's good and reasonable advice for entrepreneurs, not necessary [...]
  • Eduard: Excellent description on bitcoins, lol. and this was 4 years ago. [...]
  • Diana: Suntem in 2017 si se pare ca BTC inca se dezvolta. [...]
  • Flaviu Butean: Si eu folosesc 1Passoword, pe care il recomand mereu, cred ca este de un real folos. Nu stiu daca m [...]
Radu Georgescu
GECAD Group