TechAngels

In: Entrepreneurship / 15 comments

30 Jun 2013

A very nice thing has happened lately – a group of Angel Investors have formed in Romania: techangels.ro.

Where is this idea coming from: – startups need capital at various stages / phases:

 • Start – several thousand euro, their own money, to build a minimum plan/product;
 • Seed – several tens of thousands, usually from an Angel Investor, for product completion and for starting sales;
 • A Round – several million euro, from Venture Capital, to reach the point in which sales equal costs;
 • B Round – from Private Equity, growth and maturity round.

Well, what was missing around here, in our part of the world, was the connection with Angel Investors – this is what techangels solves, in a way similar to angellist.

There are investors willing to put money in technology. A lot of them. There are people who’ve gathered knowledge about the tech business and who’ve made some money. And they’re willing to put this combination to work, offering money as an investment and helping companies in several ways. Not a lot of money is needed for this –10,000 euro is a good start. But you should afford to lose that money. A colleague told me off because, he said, 10,000 euro isn’t enough for an investment… It’s true, but that’s just the idea with TechAngels – if a nice project comes along, 5 investors can syndicate (put money together), 10K each, and a 50K investment is just perfect.
Where are these people with money? Are they “for real”? Ooooh… yes! There are many people who have money in this country. I’m not talking here about the names mentioned all the time on TV, but about the many who are not on TV:

 • The people who made money from the real estate business before 2008 have money now and are trying to shift the focus. Technology is an extremely promising business, but it scares them because they don’t know the details. They would invest any time together with another investor who knows how things work. The same goes for athletes or people from other industries;
 • Managers who’ve spent years in senior positions in tech multinationals. They’ve made some money and most of all they’ve gathered important knowledge about how this business works. It goes especially if you manage to bring them as investors in a business close to what they used to work in;
 • Entrepreneurs who’ve already had a successful tech business and have either made money from dividends or they’ve sold the business;
 • Foreign investors who want to access investments in Romania.

The problem is that you – as an entrepreneur – can’t really find these people on your own and especially you can’t put them in the same room together. Just as, for the investor, it’s not the easiest thing to find the perfect investment.

Well, that’s what TechAngels does:

 • It gathers investors from the categories mentioned above (and generally anyone who has at least 10K to invest in tech). It gives them predigested investment opportunities and opportunities to syndicate with other investors;
 • It gathers startups or companies seeking investment from Angel Investors in general. It gives them visibility and access to investors who would be hard to reach otherwise.

There are already quite a few investors in this “club” and a few investments have already been made – everything seems to go in the right direction, though this is still at the beginning.

As I said – this is great stuff.

(English version by Teodora Popescu)

Original Romanian version

TechAngels

De o vreme s-a intamplat o chestie foarte simpatica – un grup de Angel Investors s-a organizat in techangels.ro.
De unde porneste treaba: Startup-urile au nevoie de capital in mai multe transe / etape:

 • Start – cateva mii de euro, bani proprii, pentru a construi un minim de plan/produs;
 • Seed – cateva zeci de mii, de obicei de la un Angel Investor pentru definitivarea produsului si inceperea vanzarilor;
 • A Round – cateva milioane de Euro, de la Venture Capital, pentru atingerea punctului in care vanzarile sunt egale cu cheltuielile;
 • B Round – de la Private Equity, runda de crestere si maturizare.

Ei bine, ceea ce lipsea major pe aici pe la noi era conexiunea cu Angel Investors – asta este ceea ce rezolva techangels, intr-un mod asemanator cu angellist.

Investitori in tehnologie exista. Multi. Sunt oameni care au adunat cunostinte despre businessul de tehnologie si ceva bani. Si isi doresc sa puna la treaba aceasta combinatie, oferind banii ca investitie si ajutand compania in mai multe feluri. Nu trebuie bani multi – Euro 10,000 este un start bun. Dar trebuie sa iti poti permite sa ii pierzi. Mi-a sarit un coleg in cap ca 10,000 nu este suficient pentru o investitie…. Adevarat, dar exact asta este ideea cu TechAngels – daca apare un proiect simpatic, se pot sindicaliza (pune bani impreuna) 5 investitori, cate 10K fiecare si o investitie de 50K este perfecta.
Unde sunt oamenii astia cu bani? Sunt ei “pe bune”? Oooo… da! Exista o gramada de oameni care au bani in tara. Nu ma refer aici la vesnic prezentele nume de la televizor, ci la cei multi care nu apar:

 • Cei care au facut bani din afaceri cu terenuri inainte de 2008, acum au bani si incearca sa se reorienteze. Tehnologia este un business extrem de ofertant, dar ii sperie pentru ca nu cunosc detalii. Ar investi oricand impreuna cu un alt investitor, care sa stie cum se face treaba. La fel sportivi sau oameni din alte industrii;
 • Manageri care au fost ani de zile in posturi de conducere in multinationale tech. Au adunat ceva bani si mai ales au adunat foarte multe cunostinte despre cum se face businessul asta. Mai ales daca reusesti sa ii aduci investitori intr-un business apropiat de ce au facut ei;
 • Antreprenori care au avut deja un business de succes in tech si fie au castigat bani din dividende fie l-au vandut;
 • Investitori straini care vor sa aiba acces la investitii in Romania.

Problema este ca nu prea ai cum – tu, antreprenor – sa dai de oamenii astia si mai ales sa ii pui impreuna. La fel cum, si pentru investitor, nu este cel mai simplu sa gasesti investitia perfecta.

Well, asta face TechAngels:

 • Aduna investitori din categoriile de mai sus (si in general oricine are cel putin 10K de investit in tech). Le ofera oportunitati predigerate de investitii, le ofera oportunitati de sindicalizare cu investitori complementari
 • Aduna startupuri sau companii care doresc investitii de la Angel Investors in general. Le ofera vizibilitate in fata investitorilor la care altminteri este destul de greu sa ajungi.

Exista deja destul de multi investitori in acest “club”, s-au si facut cateva investitii – treaba pare sa mearga in directia corecta, desi este inca la inceput.

Cum ziceam – foarte tare.

Comments

Avatar

Serban Dragos

June 30th, 2013 at 9:17 am

Da, incep sa fiu destul de invidios pe IT-sti :))

Reply to this comment

Avatar

Lucian

June 30th, 2013 at 11:28 am

Salut Radu,

Iti multumim pentru eforturile tale de a educa antreprenoriatul romanesc. Cred ca una dintre cele mai mari piedici in acest domeniu o constituie frica de furt intelectual. Daca cineva are o idee buna ii este frica sa nu o fure investitorii si sa il lase balta.

Crezi ca poti trata acest subiect?

Reply to this comment

  Avatar

  Alexandru

  June 30th, 2013 at 11:01 pm

  Lucian,
  Daca te duci doar cu ideea la nivelul asta de Angel Investor, in primul rand ca sansele de a se concretiza ceva sunt mici. Trebuie sa ai ori un prototip ori un plan avansat cu ceva bani de acasa (sau 3 F) investiti daca e ceva maret si mai greu de materializat in prototip. Ideea in sine nu valoreaza de multe ori prea mult daca nu vine si cu ceva conturat la pachet.
  Cred ca singura varianta in care investitorul ti-ar fura o simpla idee e cand chiar e ceva big iar tu nu ai facut mai nimic sau nu dai semne ca ai putea face.
  Decat sa stai cu teama, mai bine incepe.

  Reply to this comment

   Avatar

   Lucian

   July 1st, 2013 at 9:21 am

   Alexandru,

   Multumesc de incurajari, nu este cazul meu. Am intalnit multe discutii pe forumuri unde cei care aveau idei de afaceri intrebau cum sa faca sa nu li se fure ideea. Sincer, si eu sunt curios.

   Am rugat pe Radu, care are experienta, sa explice cum se trateaza in practica acest aspect al relatiei. Care sunt pasii, care sunt documentele, care sunt riscurile si de-o parte si de alta.

   Reply to this comment

  Avatar

  George

  July 1st, 2013 at 9:06 am

  Ideea nu reprezinta mare scofala, modul de implementare a unei idei schimba jocul. “Vision without action is a daydream, action without vision is a nightmare.”

  Reply to this comment

Avatar

Coffeeman

June 30th, 2013 at 10:40 pm

Felicitari pentru initiativa, cred ca e un mod inspirat de a mobiliza proiecte promitatoare intr-un mod transparent. Probabil ar fi frumos ca unele proiecte care au fost finantate prin acest sistem si s-au maturizat sa apara si pe TechAngels la “succes stories”

Reply to this comment

Avatar

Vlad

July 2nd, 2013 at 11:53 am

Ar fi bine ca TechAngels să muncească un pic la credibilitate, să dovedească că nu este doar o listă de oameni cu bani, ci să demonstreze că funcționează. Sper că nu greșesc, dar proiectul curând împlinește un an, dar mai nimic nu s-a întîmplat și în acest punct apar multe întrebări.

Baftă

Reply to this comment

  Avatar

  Oana Calugar

  July 3rd, 2013 at 10:15 am

  Vlad,

  TechAngels va implini un an in octombrie. S-au intamplat cateva lucruri in TechAngels, care tin mai mult de backoffice, pentru ca nu avem inca un model in Romania care sa functioneze. Acum construim masina si o testam, si ii dam drumul sa porneasca cu toata viteza inainte cat de curand.

  Cateva numere interesante:
  – perioada medie de la primul contact al unui startup cu investitorii pana la semnarea documentelor de acordare a investitiei: 6 luni;
  – numarul mediu de ore pentru due dilligence: 51;
  – rata medie pitch-uri/investitii (in cazul angel investors): 50:1

  Deci rabadarea e esentiala :).

  Avem deja o investitie realizata prin TechAngels si primim in continuare aplicatii ale startup-urilor. Daca stii startup-uri in cautare de finantare, te rog sa mi le trimiti: http://techangels.ro/#apply-for-financing

  Multumim pentru incurajari,

  Oana, TechAngels

  Reply to this comment

Avatar

Roxana

July 8th, 2013 at 9:01 pm

Salut Radu,
Am studiat mult timp fenomenul antreprenorial și consider că pentru a ne dezvolta atât ca indivizi cât și ca țară, avem nevoie de antreprenori.
În urma cercetării mele am scris o lucrare care are ca temă educația financiară. Am demonstrat că sistemul actual de învățământ nu pregătește oamenii pentru a deveni întreprinzători ci scoate muncitori pe ,,bandă rulantă,,

Pentru că lucrarea de cercetare am scris-o în urma a 3 ani de muncă îmi doresc să primesc finanțare pentru munca mea. Universitățile imi pot oferi grant de cercetare doar dacă am semnătura unui profesor și doctorat la zi. Ști cumva vreo instituție care oferă remunerație pentru cercetare? Pe domeniul educației antreprenoriale?
Îți doresc succes în proiectele pe care le dezvolți!

Reply to this comment

Avatar

bogdan

July 16th, 2013 at 11:34 pm

o inițțiativă mai mult decât de lăudat, doar că în românia noțiunea de antreprenoriat și de inovare încă nu se regăsesc în cultura noastră (la general). de ce zic asta? deoarece există și alte finanțări oferite de către stat direct sau prin fonduri europene care nu beneficiează de prea mare entuziasm în rândul posibililor beneficiari. o direcție de orientare a strategiei (pentru următorii 2-5 ani până la momentul în care va apare acea maturizare în anterprenoriat și în inovare) ar fi orientarea către acești beneficiari deja existențo prin asigurarea resurselor necesare implementării proiectelor (după ce le treceți printr-un filtru de „succes”). mă gândesc că o atitudine activă (proactivă) ar putea avea rezultatele pe care vi le doriți. și pentru îmbunătățirea rezultatelor și reducerea „răbdării”, nu așteptați să fiți căutați ci căutați.

Multă baftă în tot ceea ce întreprindeți.

Reply to this comment

Avatar

Adrian

August 31st, 2013 at 9:53 am

Referitor la teama ca investitorii ar putea recurge la furt intelectual: tocmai am avut ocazia sa dezbat subiectul cu oameni din comunitatea investitorilor din Silicon Beach. Iata ce spun ei:
1. Ideea ta nu are cum sa fie totalmente noua. Cineva, undeva s-a gandit deja la acelasi lucru (asta are legatura cu accesul facil la informatie in era internetului etc)
2. Daca spui investitorilor ca vrei sa faci un produs care nu exista, vor fi tentati sa creada nu ai cautat suficient sau ca cineva a facut deja un produs similar dar s-a retras pentru ca a intampinat dificultati, probleme etc. (Nici marile succese nu au fost idei noi: Creative Nomad vs. Ipod, Friendster vs. Facebook etc)
3. Multi au idei bune dar secretul sta in executie.

Asa ca nu trebuie sa-ti faci prea multe probleme ca cineva iti va fura ideea. Promoveaza-ti ideea si incearca sa ajungi in piata cat mai repede.
Ca nota de final, daca vrei banii investitorilor trebuie sa le spui despre ce este vorba. (you want the money or don’t you?)

Reply to this comment

Avatar

Zoltan Nagy-Wolf

November 16th, 2015 at 3:04 pm

Buna ziua,

Am aplicat si noi prin intermediul platformei F6S.com si asteptam cu mare interes un feed-back din partea Techangels.ro.

Multumesc,

Reply to this comment

Comments on other blogs

Avatar

Startup-uri tech. Bani sunt, se caută idei | Tableta

June 30th, 2013 at 9:21 am

[…] Detalii pe blogul lui Radu Georgescu. […]

Add comment

 • adnana: I have just finished reading Bad Blood and it is just incredible. What I found it also incredible wa [...]
 • Florin Miron: As usually a cold shower from Radu. It's good and reasonable advice for entrepreneurs, not necessary [...]
 • Eduard: Excellent description on bitcoins, lol. and this was 4 years ago. [...]
 • Diana: Suntem in 2017 si se pare ca BTC inca se dezvolta. [...]
 • Flaviu Butean: Si eu folosesc 1Passoword, pe care il recomand mereu, cred ca este de un real folos. Nu stiu daca m [...]
Radu Georgescu
GECAD Group