Win8 and Sinofsky’s departure

In: Companies / 9 comments

14 Nov 2012

Again about Microsoft – this is a company about which I always have to write some thing or the other. Today it’s going to be about Windows 8 and Sinofsky’s departure.

First, about Windows 8: I installed Win8 on my laptop a month ago and, although it still has some problems, all in all, I’m happy to use it.

A few problems:

  • Many programs stopped working after upgrade: OpenVPN, most security programs. The printers no longer work after update and that’s not cool (that is, they work in desktop, but they don’t work in metro apps);
  • There are very (but very!) few applications for Win8 and they are not very interesting. You won’t find good apps, like on the iPad. Even Skype, in Win8 version, doesn’t use one of its important features – the search function. I mean you cannot search for a contact in Skype! And I would like to remind you that Skype is now a Microsoft product.
  • The login system (Hotmail/msn/live/bing/outlook.com …wtf?) is completely disconcerting. It’s not clear what you should use to log in and where. There is no control panel that collects the accounts and your actions on Microsoft products and that’s unpleasant.
  • Otherwise, the philosophy behind changing the interface is a bit complicated but, once you manage to understand, you’re OK.

Good things:

  • The fact that the three currently used types of hardware – laptop/tablet/phone – are integrated in the same philosophy and interface is just amazing. The same products (including office) – on all systems is really cool.
  • The fact that they managed to do this without copying from Apple is again worth praising.

So there’s not much else to comment, except that it’s worth trying. Let’s see the Win8 Office, the tablet (I hope to get one next week) and the phone (when it’s available). I look forward to a good laptop with touchscreen. Later edit: man, what a flop is Surface 🙁 .

The discussion about Sinofsky’s departure is more interesting. He is the man who changed Microsoft radically in recent years. He was in the company for 23 years (a lifetime 🙂 ), as Bill’s technical assistant – a very important job, don’t think that’s a kind of secretary… He took over Win7’s launch, then Win8’s launch. He changed the development system in Microsoft and he flattened the company very much (the expression Sinofsky-fied company was invented for him 🙂 ). He was seen by many (and by me, I confess) as the future CEO. On the other hand, he was extremely arrogant and authoritarian, making a lot of enemies around him. Now he is gone – let us see what Steve puts in his place. I can’t help but notice that very recently (two weeks ago) one of Steve Jobs’s key persons – Scott Forstall was “departed” from Apple. Several extremely important questions about how the 2013 market will look like still remain:

  • Who will take Sinofsky’s place at MSFT?
  • If Scott, who is very “mobile oriented”, comes, what changes will he make in the company?
  • If not, how will the company react after the departure of an authoritarian leader?
  • What is Sinofsky’s next project?

And, in this context, keeping in mind that for the last year Microsoft has begun to open retail stores following Apple’s model, I can’t help but notice that the Head of Retail at Apple (John Browett) was fired.
Could he be the next head of Microsoft’s stores? I was saying in an older post that Microsoft realized it is no longer the leader, but a follower – and that’s good, if this is really how things are. Could bringing these two people be related somehow? Or not…

(English version by Teodora Popescu)

Original Romanian Version

Win8 si plecarea lui Sinofsky

Din nou despre Microsoft – asta este o companie despre care sunt obligat sa tot scriu cate ceva. Astazi despre Windows 8 si plecarea lui Sinofsky.
Intai de Windows 8: Mi-am pus win8 pe laptop acum o luna si, desi este inca cu probleme, una peste alta sunt bucuros sa il folosesc.

Ceva probleme:

  • Multe programe nu mai merg dupa upgrade. OpenVPN, majoritatea programelor de security. Imprimantele nu mai merg dupa update si asta chiar este nashpa (adica merg in desktop, dar nu merg in metro apps)
  • Aplicatiile de win8 sunt foarte (foarte!) putine si nu au nimic interesant. Nu gasesti aplicatii pe bune, ca la ipad. Skype insusi, in versiunea de win8, nu foloseste unul din featurile importante – search. Adica nu poti cauta un contact in skype! Reamintesc ca Skype este un produs al lui Microsoft.
  • Sistemul de login (Hotmail/msn/live/bing/outlook.com …wtf?) este complet deconcertant. Nu este clar cu ce te loghezi si unde. Nu exista un control panel care sa adune conturile si actiunile tale pe produsele Microsoft si asta devine antipatic
  • In rest, destul de complicat de schimbat filozofia interfetei, dar odata ce reusesti sa intelegi esti OK.

 

De bine:

  • Integrarea in aceeasi filozofie si interfata a celor 3 tipuri actuale de hardware – laptop/tableta/telefon – este senzationala. Aceleasi produse (inclusiv office) pe toate sistemele este foarte tare.
  • Faptul ca au reusit sa faca asta fara sa copieze de la apple iarasi mi se pare de lauda.

Deci nu prea multe de comentat, decat – merita incercat. Sa mai vedem office-ul pentru win8, tableta (sper sa imi iau una saptamana viitore) si telefonul (cand o fi disponibil). Astept cu interes un laptop bun cu touchscreen.

Mai interesanta discutia despre plecarea lui Sinofsky. Este omul care a schimbat Microsoft radical in ultimii ani. Era in companie de 23 de ani (o viata de om 🙂 ), a fost asistentul tehnic al lui Bill – job foarte important, nu credeti ca e un fel de secretara… A preluat lansarea de Win7, apoi de Win8. A schimbat sistemul de development in Microsoft, a aplatizat compania foarte mult (pentru el s-a inventat termenul de Sinofskyficarea companiei 🙂 ). Era vazut de foarte multi (marturisesc ca si de mine) ca fiind viitorul CEO. Pe partea cealalta, era extrem de arogant si autoritar, reusind sa isi faca numai dusmani in jur. Acum a plecat si ramane sa vedem ce pune Steve in loc. Nu ma pot abtine sa nu observ ca de foarte curand (acum doua saptamani) unul din oamenii de baza ai lui Steve Jobs – Scott Forstall a fost “plecat” din Apple. Intrebari multe in picioare, extrem de importante pentru cum va arata piata in 2013:

  • Cine vine in locul lui Sinofsky la MSFT?
  • Daca vine Scott, care este foarte “mobile oriented”, ce schimbari va produce in companie?
  • Daca nu, cum va reactiona compania dupa plecarea unui leader autoritar?
  • Care este urmatorul proiect al lui Sinofsky?

Si, in context, amintindu-mi ca Microsoft a inceput de un an sa deschida magazine de retail urmand modelul Apple, nu ma pot abtine sa nu constat ca si Head of Retail de la Apple (John Browett) a fost dat afara. E posibil ca el sa fie urmatorul head al magazinelor Microsoft?
Ziceam intr-un post mai vechi ca Microsoft s-a prins ca nu mai e leader, ci follower – si asta e bine daca asa sta realitatea. Oare aducerea acestor doi oameni sa fie din acelasi film? Sau nu…

Comments

Avatar

Andrei

November 14th, 2012 at 11:55 am

1. Reevaluand predictia din postul anterior dedicat MSFT, deocamdata investitia la bursa in ei ar fi fost pierzatoare. Stiu ca s-a vorbit si de NOK si FB, nu mai stiu in ce context, insa si ele sunt destul de jos.

2. La subiect – tipul de vanzari de la AAPL a fost dat afara, most probably, pt filosofia lui: concedieri, cut costs. Se spune ca nu e tipul pt o companie ca AAPL.

3. Pe cand Avangate la NYSE ? Astept sa ma joc cu ea, actiunea 🙂

Reply to this comment

Avatar

Alex

November 14th, 2012 at 1:12 pm

E un flux care se pastreaza, de ceva versiuni incoace, 98 bun, Me slab, XP bun, Vista slab, Win7 bun, urma Win8 slab, si regula sirului, am aflat vorbind cu oameni care au avut placerea utilizarii produsului Microsoft de la versiunea 3 inspre zilele noastre, s-a pastrat si inainte. Ideea de a fi portabil, de a fi independent de platforma, fie ea desktop, tableta sau smart phone e grozava, intr-adevar, basca ti-ai pus tot in cloud si esti sincronizat pc cu gadget-uri, dar cred ca va fi Win9 care va merita backup, curatare Win7 si mutat pe versinea urmatoare :).

Reply to this comment

Avatar

Florin

November 14th, 2012 at 1:28 pm

Intr-un fel, faptul ca Microsoft este follower si nu leader ar putea sa-i ajute, nu mai trebuie sa riste miliarde in proiecte care pot sa esueze. Pe de alta parte, la valoarea la care a ajuns pretul Microsoft, mi se pare un nivel bun de cumparat, mai degraba decat de vandut pentru a cumpara alte companii mai “sexy”.

Reply to this comment

    Avatar

    Bogdan

    November 14th, 2012 at 5:27 pm

    Pai si Google e follower in social si cam risca/pierde bani buni in proiecte care esueaza…

    @Radu, legat de Sinofsky, totusi nu prea era de pus urmatorul CEO… mi se pare muuult prea orientat tehnic pentru un CEO la Microsoft. Plus, din cauza stilului arogant, nu era foarte sustinut din interior (“zice lumea”)… deci ca CEO ar fi fost o bila neagra. Nu o fi un concurs de popularitate, dar nici sa plece altii importanti din cauza stilului tau. Cred ca mai degraba aici ar trebui cautata cauza plecarii…

    Ar fi cumva hilar ca el sa plece la Apple iar John Browett sa vina la MS. Glumind putin, ar fi ca si cum Messi s-ar duce la Real la schimb cu Ronaldo 🙂

    Reply to this comment

      Avatar

      Radu

      November 14th, 2012 at 7:51 pm

      Bogdan, era privit ca un fel de Steve Jobs (pastrand proportiile): un om cu care se lucreaza greu, dar livreaza. Pentru actionari era perfect – mai ales in comparatie cu SteveB

      Reply to this comment

        Avatar

        Bogdan

        November 14th, 2012 at 10:05 pm

        Stiu ca era privit ca un Steve Jobs al Microsoft-ului, era chiar un simbol ptr Microsoft, dar totusi este prea axat pe partea tehnica si mult prea putin pe vanzari/marketing. Uite, in conferinte de presa, rar il auzeai sa vorbeasca de exemplu despre impactul unui produs: mai degraba vorbea despre cat de bine au optimizat nu stiu ce procedura din cod 🙂 Normal, sunt perioade in care exact de un astfel de lider e nevoie, dar nu stiu daca Microsoft avea acum nevoie de asta. In fine, oricum o dai, e o pierdere importanta pentru Microsoft si se intampla cumva intr-un moment ciudat si nepotrivit, avand in vedere ca Windows 8 e un punct de plecare, nu un capat de linie.

        Reply to this comment

Avatar

Cristi

November 14th, 2012 at 7:39 pm

Banuiesc ca Apple si-a acoperit pierderea, trebuie sa aiba niste clauze in contract cu Scott, va fi greu sa ajuna la Microsoft.

Reply to this comment

Add comment

  • adnana: I have just finished reading Bad Blood and it is just incredible. What I found it also incredible wa [...]
  • Florin Miron: As usually a cold shower from Radu. It's good and reasonable advice for entrepreneurs, not necessary [...]
  • Eduard: Excellent description on bitcoins, lol. and this was 4 years ago. [...]
  • Diana: Suntem in 2017 si se pare ca BTC inca se dezvolta. [...]
  • Flaviu Butean: Si eu folosesc 1Passoword, pe care il recomand mereu, cred ca este de un real folos. Nu stiu daca m [...]
Radu Georgescu
GECAD Group