When you are building a company, you do it in line with the targets you set, taking into consideration the vision you have of the market on which you activate – at present, and a couple of years from now, when you will have to monetize that business.
Ouch, what a complicated sentence I wrote; not even I understand it when I reread it. Let us try and elaborate on it a bit: when you start a business, you must know – at least in part – what you want to do. You already know what you want your product to do; you know the competition and the market on which you operate. And – in general, you, the founder, the technical man – have already made the product. And your young colleague – the friend who handles sales – comes to you with the question of the day:
How do we sell? Cheap or expensive?
Time to philosophize a bit: Basically, what you are interested in (if you read this blog 🙂 ) is to build a company as quickly as possible and make it as valuable as possible. And you have to figure out what brings value in your field – now and two/three years from now: the number of users, the value of sales or the profits? I would rename this post “The connection between the exit strategy, the maturity of the market and the sales policy”.
This is where the answer to the sales person’s question and the importance of the founder’s vision are hidden.
Now, no doubt this is pure theory. If you are an entrepreneur and you can’t find someone you can convince to invest in you, then either you’re wrong with your business plan or you must make it on your own and become profitable at the first try (bootstrapping) :-).
In any case, you cannot not know what strategy you apply. Because you can’t do it all – number of users, revenue and profit altogether. Pick one, stick to the plan and you will probably be successful.
(English version by Teodora Popescu)
Users vs. Topline vs. Bottomline
Cand construiesti o companie, o faci in concordanta cu obiectivele pe care ti le stabilest. Luind in considerare viziunea pe care o ai despre piata in care actionezi – acum si peste cativa ani, atunci cand va trebui sa monetizezi.
Ouch, ce propozitie complicata am fost in stare sa scriu, nici eu nu o mai inteleg cand o recitesc. Hai sa incercam sa o detaliem un pic: cand te apuci de business, trebuie – macar un pic – sa stii ce vrei sa faci. Te-ai prins deja ce vrei sa faca produsul tau, stii care e competitia, care este piata in care activezi. Ba chiar – in general tu, fondatorul, om tehnic – ai facut deja produsul. Si vine tanarul coleg al tau – pretenul care se ocupa de vanzari – cu intrebarea cea mai tare:
Cum vindem? Scump sau ieftin?
Aici e momentul sa faci un pic de filozofie: Practic pe tine te intereseaza (daca citesti acest blog 🙂 ) sa construiesti cat mai repede o companie care sa fie cat mai valoroasa. Si trebuie sa te prinzi ce anume aduce in domeniul tau – acum si peste doi/trei ani – valoarea: numarul de utilizatori, valoarea vanzarilor sau profiturile? As redenumi acest post in “Legatura dintre strategia de exit, gradul de maturitate al pietei si politica de vanzari”.
Aici se ascunde raspunsul la intrebarea vanzatorului si importanta viziunii fondatorului.
Acum, fara indoiala ca asta este pura teorie. Daca esti antreprenor si nu gasesti pe cineva sa convingi sa iti dea bani, atunci ori esti gresit ori trebuie sa te descurci singur si trebuie sa devii profitabil din prima :-).
In tot cazul, nu ai voie sa nu stii ce strategie aplici. Pentru ca nu poti sa le faci pe toate – si numar de utilizatori, si revenue, si profit. Pick one, tine-te de plan si probabil vei avea succes.
Users vs. Topline vs. Bottomline | Întreprinzători.ro
[…] In tot cazul, nu ai voie sa nu stii ce strategie aplici. Pentru ca nu poti sa le faci pe toate – si numar de utilizatori, si revenue, si profit. Pick one, tine-te de plan si probabil vei avea success. (Radu Georgescu) […]
Octavian
March 18th, 2012 at 9:17 pm
vroiam sa iti multumesc pentru articolele tale, sunt f la obiect, si extrem de concentrate. Ma gandeam sa iti recomand sa scrii o carte, dar imi dau seama ca formatul actual, adica pe teme specifice, este mult mai eficace (si fara indoiala mai putin time consuming 🙂 ). Continua te rog sa scrii acest gen de articole cand ai disponibilitatea necesara, caci ele reprezinta o gura de oxigen intr-o mare de publicatii in limba de lemn din partea asa-zisilor “specialisti”.
Numai bine,
Octavian
Horatiu
March 19th, 2012 at 7:55 am
Radu, ma bucur si eu ca scrii mai des. Blogul tau e probabil singurul din Romania care vorbeste de lucrurile concrete, “tehnice”, din spatele unui startup (PS astept sa reiei seria despre vanzarea ePayment).
O intrebare legata de articol. Crezi ca e posibil pentru un startup sa se concentreze intr-o prima faza pe utilizatori, iar mai tarziu sa mute focusul pe revenues? Daca nu, care sunt motivele?
Horatiu
Radu
March 19th, 2012 at 9:20 am
Horatiu, posibil este orice, totul depinde de natura produsului si (mai ales) de abilitatea antreprenorului de a sustine activitatea din alte venituri (in cazul acesta probabil investitie externa). In plus, trebuie sa ai socotelile bine facute legate de aritmetica a ceea ce se numeste “CapTable” – procentajele de actiuni avute de actionari – astfel incat sa te prinzi daca tu personal iesi mai bine facand o investitie mai la inceput, cedand deci niste actiuni dar crescand firma mai repede… aritmetica curata :-). In plus, trebuie probabil sa ai un plan bine pus la punct (macar in teorie, oricum nu se va intampla asa cum speri tu :-)) de monetizare.
Horatiu
March 19th, 2012 at 8:01 pm
Un alt pericol pe care il vad atunci cand incepi cu un produs free, urmand ca apoi sa obtii venituri din el, este ca userii care folosesc produsul gratis s-ar putea sa nu fie aceiasi care ar plati pentru produs – si atunci intreaga strategie e gresita. Imi amintesc o conversatie in care spuneam cuiva ca ne concentram pe useri, iar mai incolo vom crea conturi platite, si am primit raspunsul: “Daca esti asa sigur ca peste un an userii tai vor plati pentru produs, de ce nu le ceri bani de pe acum?”.
Legat de asta, am o alta intrebare: Ce parere ai despre modelul freemium? Crezi ca e viabil in Romania (sau in Europa)?
Radu
March 19th, 2012 at 8:20 pm
La prima situatie, raspunsul meu ar putea fi: “Vreau sa am un milion de useri free si am un instrument de conversie 5% in platitori, ceea ce imi va aduce 50,000 de useri platitori, pe care nu i-as putea obtine in mod direct, fara acest pas suplimentar”. In realitate folosesti pasul suplimentar ca perioada de evaluare a serviciului. Cred ca asta reapunde de fapt si la a doua intrebare, deci “Da” 🙂
Octavian
March 19th, 2012 at 3:13 pm
Radu, as avea o intrebare legate de toate aceste calcule de care vorbesti legate de previziuni financiare etc… Ai putea sa recomanzi niste tooluri (de preferinta free/opensource) simple si eficiente pentru a efectua aceste calcule si a lua in cont toti parametrii necesari ? Am testat tot felul de aplicatii complicate, care par doar niste masinarii fara sens… Imi inchipui ca la inceput ai folosit si tu niste exemple, templaturi, care ar fi accesibile tuturor.
Octavian
Radu
March 19th, 2012 at 3:20 pm
Octavian, din pacate orice tool pe care il iei ca atare iti va parea o masinarie fara sens. Este mult mai important sa intelegi fenomenul in ansamblul sau – asta nu te va ajuta nici un tool. Trebuie doar sa citesti mult, sa vorbesti cu muuuulta lume, sa ai advisori potriviti si – mai ales – sa gandesti mult cu propriul tau creier.
Horatiu
March 19th, 2012 at 8:11 pm
Octavian, cred ca cel mai bun tool pentru astfel de calcule este Microsoft Excel 🙂
Cum spunea si Radu, nu este un tool standard pentru astfel de calcule, dar am gasit un template Excel de la PwC pentru previziuni de 5 ani care este de departe cel mai bun pe care l-am folosit. Nu este perfect, si este destul de stufos, dar e realist si detaliat. Link: http://www.docstoc.com/docs/69124590/Financial_Model_5yr_PwC
Octavian
March 20th, 2012 at 8:20 pm
@Horatiu: Multumesc, o sa ma uit pe el
@Radu: Perfect de acord. Dar ca de obicei, exista produse mai bune decat altele… am prins ideea insa ideea, nu eimportant toolul, ci ce faci cu el…
Lumidan
March 27th, 2012 at 9:33 am
Si eu ii sunt recunoscator d-lui Radu pentru articolele din acest blog. Se vehiculeaza ideea ca schimbarile economice (mai ales legislatie) nu iti permut sa fac planuri prea multe sau chiar deloc. Ce se poate raspunde la aceasta idee?
Florin
March 28th, 2012 at 9:09 pm
Daca folosesti acest pretext ca sa nu faci un plan, ca sa nu ai obiective si sa nu ai viziune … atunci nu cred ca trebuie sa vorbim despre sansele de succes.
Daca insa faci un plan care este afectat de diverse imprejurari sau viziunea ta nu se indeplineste 100%, ai două variante – continui cu viziunea ta pana cand fie reusesti fie eşuezi, sau te adaptezi din mers cu tot cu plan. Ambele variante sunt viabile pentru un antreprenor şi n-ar trebui să-ţi fie teamă de ele.
alin stanciu
September 26th, 2012 at 5:06 pm
misto articolul, corecte concluziile. ar mai fi probabil, pe tema asta, loc de inca doi parametrii in ecuatie: trendul (users / revenues si earnings) si riscurile asociate biznisului in discutie.