I, like many others, believe that entrepreneurs are the engine that can change this country. I think we can make things work well – both for the community and for us personally. And what we must change is the respect for a promise kept.
In general, let’s try to promise only what we know we can deliver. And, once we promise, let’s do everything in our power to deliver!
Let’s not imagine that something in our promise “was not important” for the client. I guarantee you that this is the only way to do serious business at an international level. It is how people will perceive us as being serious. It is how we will perceive ourselves as being serious.
Let us change something and be recognised in the world as the country with companies that keep their word. Let us be the companies that promise what they can deliver and deliver what they promised. And I promise you we will sell more.
PS: Another beginning for this post would have been: For 10 years, my nightmare has been that people don’t keep their word, either when I buy a tomato in the market, or when I buy a car, or when I commission a paint job or the construction of a website. Why would companies with such mentality be successful (internationally or locally)?
(English version by Teodora Popescu)
Original Romanian version
Cred si eu, ca multi altii, ca antreprenorii sunt acel motor care poate schimba tara asta. Cred ca noi putem face lucrurile sa se miste bine – atat pentru comunitate, cat si pentru noi personal. Si ceea ce trebuie sa schimbam este respectul pentru promisiunea indeplinita.
Sa nu ne imaginam ca ceva anume din promisiunea noastra “nu era important” pentru client. Va garantez ca este singurul mod in care putem face afaceri serioase, internationale. Este modul in care oamenii ne vor percepe ca fiind seriosi. Este modul in care noi ne vom percepe ca fiind seriosi.
Nu va fie frica ca altii vor lua comenzile promitand mai mult ca voi! Daca nu vor putea livra si *clientii au alternative* data viitoare ei vor cauta alternativa corecta.
Haideti sa schimbam ceva, sa fim recunoscuti in lume ca fiind tara cu companii care se tin de cuvant. Sa fim companiile care promit ce pot livra si livreaza ce au promis. Si va promit ca vom vinde mai mult.
PS: Un alt inceput al acestui post ar fi fost: De 10 ani cosmarul meu este ca oamenii nu se tin de cuvant. Cand cumpar o rosie in piata, cand cumpar o masina, cand antamez o zugraveala sau constructia unui site web. De ce ar avea succes (international sau local) companii cu astfel de mentalitate?
Succesul in afaceri – promisiunea indeplinita | Zona De Foc
[…] spune antreprenorul Radu Georgescu pe blogul personal […]
[…] Citeam zilele trecute un post al celebrului Radu Georgescu despre livrarea la timp a tuturor serviciilor si produselor. Postul e aici […]
Visul unei promisiuni indeplinite | Întreprinzători.ro
[…] Vezi mai mult… (Radu Georgescu) Share Tags: antreprenoriat, promisiune, succes antreprenori […]
Marius Motofei
August 1st, 2011 at 10:51 am
Salut Radu,
De cele mai multe ori, lucrurile se intampla sub umbreala promisiunii unui vis neimplinit si asta pentru ca putini inteleg ecuatia urmatoare:
Calitatea a ceea ce livrezi = performanta ta sau a produsului – asteptarile acelui client (asteptari cu care vine “de acasa” sau pe care le setezi tu prin comunicarea de marketing)
Daca performanta nu poate fi influentata in sens pozitiv, trebuie sa avem grija sa nu ridicam asteptarile clientului doar de amorul artei.
Sa auzim numai de bine!
Marius
adiz
August 1st, 2011 at 1:22 pm
se intampla pentru ca nu avem o cultura de “project management” cum au altii. pentru ca toti estimeaza gresit si nu invata din greseli. vezi cincinalul in 2 ani.
pentru ca am invatat ca suntem cei mai destepti de pe pamant si din cauza aia facem totul super repede… si prost… pentru ca lasam lucrurile neterminate la 80%. iar pentru ceilalati 20% aplicam “self-sabotage” ca doar nu ne plateste nimeni extra.
si pentru ca nu am fost invatati sa spunem NU.
si e f greu sa iesim din cultura asta…
Mircea Enescu
August 2nd, 2011 at 7:28 am
Lumea isi inchipuie ca un om bun de vanzari este un mare “mestesugar” al cuvintelor si un glumet si jumatate! Care “face clientul din vorbe” cu promisiuni peste promisiuni!
Sunt trainer de vanzari si mereu le-am spus cursantilor mei ca succesul in vanzari si in afaceri vine doar atunci cand esti consistent in livrarea unor informatii si promisiuni corecte. Adevarul iese intotdeauna la suprafata si, daca nu vrei sa schimbi mereu piata pe care actionezi (sau chiar tara!:))), e fundamental sa fii corect!
Din punctul meu de vedere, doua lucruri ne sufoca in Romania: smecheria si gunoaiele!
Cand ma refer la smecherie, vorbesc in primul rand de politicienii care toata ziua debiteaza gogosi la televizor incat oamenii simpli ajung sa creada ca aceasta este calea spre reusita. Apoi, ii am in vedere pe “taranii” care vand pe marginea drumurilor nationale rosii si castraveti turcesti ca fiind de la ei din curte. Ultimul astfel de “taran” care m-a pacalit a insistat ferm sa merg in spatele curtii lui si sa-i vad gradina de unde culege rosiile.
Cat despre gunoaie, e suficient sa te uiti pe strazile oricarui oras, in orice parc, in albia oricarei ape curgatoare sau nu, ori pe marginea vreunui drum national.
Apropo de smecherie, “dusul cu vorba” si lipsa de cuvant, George Butunoiu spunea in noiembrie 2010 pe blogul sau aici http://www.georgebutunoiu.ro/blog/index.php/2010/11/27/manageri-romani-vs-manageri-straini/ ca “Cel mai important element de “background” al spatiului de business din Romania (deci, romanesc) e neincrederea generalizata. Dupa ultimele studii pe care le-am vazut eu, Romania are cel mai mic “indice de incredere generalizata” din Europa (sunt niste studii sociologice care se fac la fiecare 2 ani pe aproape toate tarile din Europa), de 10%, si asta mai multi ani la rand. Asta inseamna ca orice om (manager, angajat etc.) are in permanenta o stare de alerta latenta fata de 9 din 10 oameni care il inconjoara, considerand ca ar putea sa-i faca rau daca nu este atenti si nu tine tot timpul garda sus. Practic, toata lumea se teme de toata lumea : angjatii de angajatori, managerii de angajati, angajatii intre ei, autoritatile fata de cetateni, cetatenii intre ei etc. etc. Spre comparatie, indexul de incredere generalizata in tarile scandinave este de peste 60%.”
Multumesc, Radu, pentru articolul tau de astazi, de acum inainte primul dintre principiile mele “Clientului trebuie sa-i spui intotdeauna adevarul si numai adevarul” va fi completat cu “Inclusiv din perspectiva promisiunilor facute”!
Monica
August 2nd, 2011 at 7:32 am
Buna Radu,
Cred ca problema cea mai mare pe care o avem este legata de mentalitate. In care notiunea de respect a fost redusa la un simplu termen banal din dictionar. Din pacate nu suntem capabili sa ne respectam nici pe noi insine si de aici si lipsa noastra de respect fata de ceilalti. Respectarea unei promisiuni presupune un anumit nivel de exigenta, a intelege ce inseamna sa iti asumi o responsabilitate. Avem aceste calitati astazi ? Uitandu-ne in jurul nostru, incepand cu lucrurile simple, ne dam seama ca ne invartim intr-un cerc vicios, in care nu suntem capabili sa ne impunem regulile bunului simt si in care acceptam lucrurile asa cum vin….pentru ca “asta este, nu putem schimba un sistem intreg”. Lamentarea noastra devine patetica si intr-un final, ne meritam aceasta lipsa de respect! Ne zbatem sa schimbam o mentalitate inradacinata de generatii intregi. Foarte posibil, dar timpul nu e in favoarea noastra…
Radu
August 3rd, 2011 at 11:40 am
Corect, de asta si acest post “disperat”… poate daca antreprenorii, cu tineretea si dorinta lor de realizare constientizeaza ca se pot realiza mai multe cu promisiuni indeplinite, poate…poate… schimbam ceva
Tudor
August 3rd, 2011 at 11:26 am
Am lucrat mult in online-ul romanesc, ca programator, si principalul motiv al intarzierilor nu sta la cei care *produc* si la cei care vand. De multe ori am avut surpriza sa primesc vestea ca produsul sau modificarile *trebuie* sa fie gata intr-un timp foarte scurt, pentru persoana de vanzari a zis asta clientului fara sa se consulte cu echipa de dezvoltare. Iar eu personal nu sunt de acord sa-mi petrec noptile muncind *gratis* ca sa acopar nesimtirea altora.
Radu
August 3rd, 2011 at 11:37 am
Tudor, asta este unul din efectele adiacente ale promisiunilor fara acoperire. In cazul descris de tine nu este vina vanzatorului, ci vina directorului general, care ii forteaza pe vanzatori sa vanda “cu orice pret”. In cadrul companiei trebuiesc generate mecanisme care sa balanseze ce se pote face cu ce se promite.
Tudor
August 5th, 2011 at 10:12 am
Problema e ca de multe ori acesti oameni de vanzari vin in firma deja “formati” si singurul mod de lucru pe care-l cunosc e de a promite marea cu sarea clientului fara acoperire. Chiar am experimentat cazuri in care aceasta atitudine contravenea viziuniii directorului general, dar dupa aia si mainile lui erau legate. Nu putea sa se duca la client si sa zica ca ce a promit account managerul ca va fi gata pana joi (azi find marti) va dura de fapt 3 saptamani.
bogdan
September 7th, 2011 at 2:38 pm
au succes, pentru ca ne plac lucrurile de mantuiala si facute rapid. pentru ca daca un avocat iti spune ca pe baza experientei lui un litigiu de tipul x poate dura 1 an de zile si onorariul este de y lei, iar un altul iti spune ca in 2-3 luni se rezolva si costa y-40%, majoritatea il pefera pe cel de-al doilea. bineinteles ca dupa 3 luni nu se rezolva nimic, apeleaza iar la primul avocat, termenul de rezolvare a problemei si costurile se dubleaza. nu putem sa gandim pe termen lung si in profunzime. si cine stie istorie, stie ca excelam aici.
Admin DeseneCopii.net
September 12th, 2011 at 10:02 am
Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.