Questions from our listeners, answered

In: Entrepreneurship / 7 comments

2 Mar 2011

Like in Radio Yerevan jokes, I am thinking about answering (if I know/if I have a clear opinion) some questions that come to me through various channels, in the hope that I can help people. The question for today is:

How important is it to know computer programming when you are in online/software entrepreneurship? In other words, is it essential to have coding knowledge or is it more important to have good ideas for products/services? Is it better to be a good marketer or a good programmer?


Entrepreneurship is something special. You need to know a lot of things and, in general, a little of everything. If I were to set an order of priorities, I would say that:

 1. first of all, you need to know the industry you want to enter. Don’t tell me then that you need to know the online industry; I’m talking here about the specific niche that you want to enter. You need to know who the competition is, what is specific and unique to everyone, who the clients are, what they want, what they lack. And you need to have the vision of the product you want to create….
 2. then you need to have an idea about how to build the product – either you know how to write code (which usually doesn’t happen), or you have an idea about where to get a good programmer, a friend etc… And, especially, you need to know what to ask of him.
 3. and a very important thing is to have some idea of the financial part. How to make a budget, who is P & L and what they want from us etc.

Summarizing: you don’t need to know programming, but you do need to know where to get programmers and what to ask of them. It’s much more important to know the industry and the financial side.

(English version by Teodora Popescu)

Original Romanian version

Raspundem ascultatorilor

Cam ca in bancurile cu Radio Erevan, ma gandesc sa raspund (acolo unde stiu / am o parere clara) unor intrebari care imi vin pe diverse canale, in speranta ca asta ajuta mai multa lume. Intrebarea de astazi:

Cat este de important sa stii programare in antreprenoriatul online/de software? Altfel spus, este esential sa ai cunostinte de codare sau este mai important sa ai idei bune de produse/servicii? Este mai bine sa fii un bun marketer sau un bun programator?


Antreprenoriatul este ceva special. Trebuie sa stii o gramada de lucruri, in general cate un pic din toate. Daca ar fi sa pun o ordine de prioritati, as spune ca:

 1. in primul rand trebuie sa cunosti industria in care vrei sa intri. Nu-mi spuneti ca deci trebuie sa stii industria online, vorbesc aici despre nisa specifica in care vrei sa te arunci. Trebuie sa stii cine este concurenta, ce are fiecare specific si unic, cine sunt clientii, ce vor ei, ce le lipseste. Sa ai viziunea produsului pe care vrei sa-l construiesti….
 2. apoi trebuie sa ai idee despre cum sa faci sa construiesti produsul – fie sa stii tu sa programezi (ceea ce de obicei nu se intampla), fie sa ai idee de unde sa iei un programator bun, sa ai un prieten, etc…Si mai ales sa stii ce sa-i ceri.
 3. foarte important sa ai notiuni despre partea financiara. Cum se face o bugetare, cine este P&L-ul si ce vrea el de la viata noastra, etc.

Rezumand: nu e nevoie sa stii sa programezi, dar este nevoie sa stii de unde iei programatorii si ce sa le ceri. Este mult mai important sa stii industria si partea financiara.

Comments

Avatar

Emanuel SIRBU

March 2nd, 2011 at 5:54 pm

Unii sunt de parere ca cel mai bine e sa fie o echipa de cel putin doi cofondatori, unul tehnic si unul business, iar cei de la Y Combinator chiar se exprima in clar ca de regula nu investesc in companii cu un singur fondator, or sti ei ceva…
Apreciez implicarea in mediul antreprenorial si educarea acestuia si va astept cu noi episoade din serialul exitului, care vin cam “picurate”, sau vreti sa faceti un fel de augmented reality…si le redati cronologic asa cum s-au intamplat, doar ca un an mai tarziu ?

Reply to this comment

Avatar

mihai

March 13th, 2011 at 7:23 pm

In domeniul IT cat de importanta este licenta la software ?
Pentru o mica firma aflata la inceput e greu sa plateasca toate taxele, ce sa mai zic de achizitionarea aplicatiilor folosite care sunt destul de scumpe.

Reply to this comment

Avatar

Florin

April 10th, 2011 at 1:45 pm

În companiile mari din domeniul IT, dar şi din alte domenii, s-a făcut deja diferenţierea între o carieră cu rol de producţie şi o carieră cu rol de management de persoane şi/sau de resurse. Oracle de exemplu face asta, poţi deveni un inginer foarte bun dar nu ţi se cere decât să poţi coopera în echipă, sau poţi trece pe o carieră de management şi ţi se cere să fi bun în a motiva oamenii dar nu neapărat să ai cunoştinţe extraordinare de codare.

Un antreprenor trebuie să le poată combina pe amândouă şi să evolueze o dată cu afacerea. Pentru primul start-up ar trebui să fi în stare să faci tot ce e nevoie în firmă, dar şi să ştii conduce şi să iei un rol de manager mai târziu când firma se va dezvolta.

Reply to this comment

Add comment

 • adnana: I have just finished reading Bad Blood and it is just incredible. What I found it also incredible wa [...]
 • Florin Miron: As usually a cold shower from Radu. It's good and reasonable advice for entrepreneurs, not necessary [...]
 • Eduard: Excellent description on bitcoins, lol. and this was 4 years ago. [...]
 • Diana: Suntem in 2017 si se pare ca BTC inca se dezvolta. [...]
 • Flaviu Butean: Si eu folosesc 1Passoword, pe care il recomand mereu, cred ca este de un real folos. Nu stiu daca m [...]
Radu Georgescu
GECAD Group