Faith in your own people

In: Entrepreneurship / 10 comments

8 Mar 2010

I’ll start from a story a good friend of mine told me about the manager she was working for and about the fact that he didn’t trust the decisions of his own employees.

The story said that although our man had very good employees – I can also confirm that, and time has shown that all those who worked for that company are now senior employees in multinationals – if he met a driver in a parking lot and that driver made a suggestion, that suggestion was more important and better regarded than what his employees suggested. He would come to meetings saying he met someone on the plane and that someone told him the market was going “this way” and we should go there too, despite the counterarguments of those who were actually paid to study the issue.

I was also on a plane the other day, sitting next to a guy who recommended himself as a physician who specialized in a certain disease and he benevolently made me a few recommendations. I was surprised to see myself willing to follow them. Fortunately, I realized the foolishness of this intention – how can I actually prefer to listen to a stranger only because he is telling me what I want to hear, over the opinion of my doctor that I have been seeing for years. If I want to change my doctor, I can simply do that, but the man on the plane might just be a house painter who wants to mock me. Or, in a best case scenario, a good doctor who did not consult me at all…

I know it sounds strange, but I find that many of the people I know ask themselves this question: should they trust their team or a stranger? Couldn’t the people in his team also have hidden interests? Aren’t they at least biased? Could the stranger actually bring a point of view that is out of the box? He can – I say – but for that we have a few alternatives we can treat separately and weigh accordingly: for the bias of those inside the company, we can use Audits (I promise to write a post about this topic the following weeks) and for points of view “to look up to”, we can use different kinds of Consultants. But all these opinions have to be weighed – as I was saying – by the inside team in all its aspects and taken just as they are – advisory opinions and nothing more.

As a conclusion, I would like to point out that in business – and especially in entrepreneurship – one can take many bad decisions. But it’s good to take these decisions as a team and bear the responsibility and liability for the whole phenomenon. The role of the external consultant exists, it is important, but it is limited and purely informative. I have always strongly believed that those I work with are 100% with me – and statistically speaking I was proven right in thinking this way.

I am convinced there are different experiences with this issue and I think it would help us all to find out if anything like this happened to you all and what you think about it.

(English version by Teodora Popescu)

Original Romanian version

Incredere in oamenii proprii

Pornesc de la povestea unei bune prietene, care imi spunea despre „patronul” la care lucra ca nu are incredere in deciziile angajatilor proprii.

Zice povestea ca desi omul nostru avea angajati extrem de buni – asta pot sa confirm si eu, iar timpul a aratat ca toti cei care au trecut prin acea firma sunt acum foarte seniori prin companii multinationale – daca intalnea un sofer intr-o parcare care sa ii faca o sugestie, aceasta era mai importanta si mai bine privita decat ce-i sugerau oamenii lui. Venea de multe ori in sedinte spunand ca a zburat cu cineva care i-a spus ca piata se indreapta „intr’acolo” si deci sa facem si noi asta, in contra argumentelor pertinente aduse de cei platiti sa studieze problema.

Am zburat si eu zilele trecute langa un om care s-a recomandat medic specialist in boala x, care mi-a facut binevoitor ceva recomandari. Si m-am surprins dornic sa le execut. Noroc ca mi-am dat seama de prostia acestei intentii – cum sa prefer sa ascult un necunoscut – numai pentru ca imi spune ce vreau sa aud – in fata medicului la care ma duc de ani de zile. Daca vreau sa-l schimb (pe medic), n-am decat, dar omu’ din avion poate e de fapt un zugrav care facea misto de mine. Sau, in cel mai bun caz, un medic bun care nu m-a consultat deloc…

Stiu ca suna ciudat, dar gasesc aceasta intrebare in mintea multor cunoscuti: sa aibe incredere in echipa proprie sau intr-un necunoscut? Oare cei din echipa nu au interese absconse? Oare nu sunt macar subiectivi? Oare necunoscutul nu poate aduce o perspectiva out of the box? Ba da – zic eu – dar pentru asta avem cateva alternative pe care le putem trata separat, ponderate corespunzator: pentru subiectivismul celor din interior putem folosi Audituri (promit un post despre asta saptamana viitoare) iar pentru perspective “de sus” putem folosi Consultanti de diverse forme. Dar toate parerile acestora trebuie ponderate – cum ziceam – de tot ceea ce inseamna echipa si luate fix cu titlu consultativ.

Concluzionand, as sublinia ca in business – si mai ales in zona antreprenoriala – se pot lua multe decizii gresite. Dar e bine ca ele sa fie luate in echipa care poarta raspunderea asupra fenomenului. Nicidecum in afara. Rolul consultantului extern exista, este important, dar limitat si pur informativ. Eu am crezut intotdeauna cu tarie ca cei cu care lucrez sunt alaturi de mine 100% – si statistic vorbind s-a dovedit ca am avut dreptate sa gandesc asa.

Sunt convins ca exista experiente diverse si cred ca ne-ar ajuta pe toti sa aflam ce vi s-a intamplat si voua din punctul asta de vedere.

Comments

Avatar

Marius M

March 8th, 2010 at 1:29 pm

He he,

Pai toate bune si frumoase insa pana la un punct, adica acela in care intalnim conflictul de interese.

De obicei pentru marea masa de angajati, in zona de executie, un citizenship bine asumat inca de la onbording-ul in companie face minuni si reduce riscul de delegare al responsabilitatii managerilor. Daca avem si o cultura organizationala permisiva, proactivitatea si feedback-ul constructiv e garantat. (HR competent presupunem ca avem) si fitrat printr-o matrice decizionala eficienta ce ne duce pe drumul cel bun.
In zona de management insa, lucrurile se schiba dramatic. Obiectivele acestora sunt de cele mai multe ori legate de cota de piata, de marja a profitului, volum vanzari s.a, obiective pentru care se acorda bonusuri si pentru care este recunoscut bieninteles caracterul de bun profesionist garantand un parcurs de succes in cariera. Cand ai un “ciclu de viata” de 3 ani iti propui sa ajungi cu bine la finalul acestui mandat “mediu” sacrifici cu buna stiinta multe elemente importante in viata mult mai lunga a companiei. Stim ca multi au acum ochiul format si se mai uita la ROA sau la ROE insa de cele mai multe ori in anumite industrii rezultatele sunt relative. Si se joaca ei asa frumos cu Balance Sheet-ul de ne arunca in tavan profiturile, desigur cu un bonus corespunzator. Daca te uiti pe cash e mai evidenta problema insa motive de Accounts Receivable enorme sunt cu carul. Decizii riscante asumate? – nici vorba.”Mai stau un an si …”

Nu intru in alte detalii dar TRUST NO ONE! sau TRUST THEM ALL Pune cap la cap informatii de la toti stakeholderii posibili si consulta-te in decizii cu cat mai multi. Fiecare are un interes cel putin la fel de “ocult” ca al managerilor tai insa poate diferit 🙂

In final, decizia trebuie sa iti apartina tie in calitate de detinator al business-ului
Angajatii nu vor participa la pierderile de oportunitati sau la pierderile financiare.
Se urca, politically correct, pe o alta barca.

Increderea, trebuie afisata dar nu asumata 🙂

O zi frumoasa

Reply to this comment

Avatar

Lucian Ciuta

March 8th, 2010 at 3:01 pm

Sunt de acord 100% ca deciziile sa fie luate dupa consultarea echipei care este direct implicata in proiect.
Am intalnit, in trecut, manageri care luau decizii la sugestia unor “straini” care in necunostinta de cauza sugerau solutii care de cele mai multe ori deturnau atentia sau deviau o organizatie de la traectul normal, ascendent, pe care era angajata.
Simplul fapt ca este pusa la indoiala competenta ta, dovedita de fapt in trecut prin rezultatele obtinute, te poate demotiva iremedial si te poate determina sa incerci sa schimbi organizatia. Este adevarat ca acest fapt se poate petrece dupa cateva astfel de episoade.
Aceste situatii pot fi mai des intalnite in companiile romanesti de dimensiune medie cu actionariat care poseda o educatie modesta si a caror ascensiune s-a datorat unei conjucturi favorabile.

Toate cele bune,

Reply to this comment

Avatar

Bogdan Ionita

March 8th, 2010 at 4:10 pm

Foarte bine punctat Marius M.

Si totusi, sunt situatii in care poate e bine sa asculti si oameni din afara firmei. De exemplu, vrei sa angajezi pe cineva intr-o functie cheie. Ce faci daca cel ce ia interviul pentru firma ta (sau chiar tu) crede ca e omul potrivit, dar in acelasi timp un fost angajator spune despre potentialul angajat ca este o fire conflictuala? In cazul asta, poti sa ignori parerea persoanei din afara afacerii tale? 🙂

In plus, aceeasi poveste e aplicabila si intre diverse departamente ale firmei. Prea multa incredere afisata pentru un anumit gen de persoane le face sa creada ca se pricep la toate si au dreptul sa-si dea cu parerea despre orice (exemplul tipic al programatorului care crede ca stie mai bine ce cere piata/clientul de la un produs in lucru). Prea putina incredere le face sa se simta inutile si in timp sa plece spre zari unde (cred ei) le este pusa in valoare inteligenta.

In mod evident, intr-o companie bine echilibrata, in care toate posturile cheie sunt bine acoperite de oameni mai mult decat capabili, condusi de un antreprenor experimentat si lucid, e o prostie sa iei o decizie lasandu-te influentat de “doctorul din avion”. Dar in realitate in multe companii se intampla ca antreprenorul sa creada ca angajatii/consultantii il fura, sunt incompetenti (de ce ii mai plateste?!?) sau pur si simplu ajunge sa ia decizii in functie de ce-a visat azi-noapte.

Radu, ai tu un articol recent despre cloud computing. Ce ar trebui acum, sa ne apucam sa facem toti norisori pentru ca (the) CINEVA din domeniu a zis ca sunt o mare oportunitate (corect)? Vrei nu vrei, esti pe post de “doctorul din avion” care a identificat oportunitatile corecte :p Normal ca nu asta a fost scopul articolului tau despre cloud computing, dar privit invers as fi curios sa stiu daca cineva si-a zis “wow, deci asta trebuie sa fac!”.

Reply to this comment

Avatar

yndy

March 8th, 2010 at 4:50 pm

Experientele mele mi-au aratat ca au rezultat numai lucruri bune cand s-a acordat incredere echipei de management in decizii tactice si strategice cu privire la un business. Dar trebuie consecventa si experienta in asa ceva plus responsabilizarea persoanelor care isi asuma decizii tactice si strategice. Pentru ca idei avem cu totii atunci cand altcineva le pune in aplicare.

De notat insa ca managementul este destul de conservator mai ales cand isi apara propriul domeniu, nu vor sa incerce sa schimbe ceva care le convine. De aceea, sunt bune si persoanele si ideeile din afara atunci cand se urmareste crearea a ceva nou.

@MariusM: cunosc businessuri care s-au blocat pentru ca decizia finala trebuia asumata de actionar care se detasase prea mult de partea operationala si nu mai era capabil sa ia decizia buna. Trebuie acordata incredere angajatilor, apoi verificati cu actuals vs forecast.

Reply to this comment

Avatar

Mihai Pintilie

March 9th, 2010 at 1:41 am

Se intampla uneori ca oamenii din companie sa fie atat de siguri de directia pe care au imprimat-o organizatiei incat pur si simplu sa nu vada oportunitati sau solutii alternative la probleme pe care le au. Vine apoi cineva (patron, actionar, strain) care le tranteste o varianta suficient de simpla incat sa nu o creada posibila. Capul limpede trebuie sa ia in considerare toate variantele si daca tot nu poate judeca obiectiv alternativele sa le acorde ponderi si greutati, sa trezeasca oamenii si impreuna sa analizeze situatia la rece. In nici un caz sa se ghideze dupa ce spune unul sau altul caci nu mai e firma, e marioneta.

Reply to this comment

Avatar

Ovidiu D

March 9th, 2010 at 10:51 am

Neata,
Treaba cu “doctorul din avion” se inscrie foarte simplu in masa uriasa de informatii prin care trebuie sa deslusim. Unele adevarate, atlele mai putin adevarate, unele bine intentionate, altele cu scopul de a intoxica.
Noi avem de facut citeva judgement calls – sa extragem din acest information overload datele corecte si relevante si sa le interpretam si aplicam in folosul nostru.
Asta este valabil si pentru echipa. Daca ai o echipa in care ai incredere observa-i cum gandesc si lasa-i sa-si urmeze drumul, insa fii pregatit sa le fii tu consultant lor. Cred ca asta e o solutie mai buna.
Have a nice day !

Reply to this comment

Avatar

Viorel Apetrei

March 16th, 2010 at 10:27 am

E fundamental sa ai oameni de incredere in companie, dar este greu sa-i faci sa fie alaturi de tine 100%. E mai degraba un ideal, o aspiratie. Sigur ca datoria antreprenorului sau a liderului corporatist este sa incerce acest lucru. Am crezut si eu ca este realizabil obiectivul, am adoptat un stil managerial care presupunea 100% deschidere si sprijin, practica m-a contrazis in ceea ce am primit. Lupt in continuare, dar cu precautii si backup.

Reply to this comment

Avatar

ionut popescu

April 5th, 2010 at 5:36 pm

eu cred ca este esential sa asculti cat de multe pareri posibile, din interiorul sau exteriorul firmei, din alte tari daca e posibil. sa atingi masa critica de informatie, sa ponderezi inputurile cu parerea pe care o ai despre fiecare. si dupa asta sa iei decizia ta.

Reply to this comment

Avatar

Razvan Vasile

May 19th, 2010 at 10:51 am

alt blog bun care a disparut…

Reply to this comment

Add comment

  • adnana: I have just finished reading Bad Blood and it is just incredible. What I found it also incredible wa [...]
  • Florin Miron: As usually a cold shower from Radu. It's good and reasonable advice for entrepreneurs, not necessary [...]
  • Eduard: Excellent description on bitcoins, lol. and this was 4 years ago. [...]
  • Diana: Suntem in 2017 si se pare ca BTC inca se dezvolta. [...]
  • Flaviu Butean: Si eu folosesc 1Passoword, pe care il recomand mereu, cred ca este de un real folos. Nu stiu daca m [...]
Radu Georgescu
GECAD Group