Comfort period

In: Entrepreneurship / 8 comments

13 Jan 2010

A company’s life is cyclical from many points of view: investments, management, culture, maturity, product, market. So let’s look today at the cyclical nature of comfort and pressure periods in a company’s life.

The start of entrepreneurship is under pressure. You are desperately trying to find money for a startup, to put the idea in words and plans to convince (fast if possible) someone to finance you. Once you achieve this target, you’re good: the first comfort period in your company’s life begins: you made a plan in which you have one year to create the product, if you were shrewd (not recommended!) you were careful not to introduce monthly milestones. So you face a year (or more!) to deliver the product. The investor doesn’t know how much work technology takes anyway, so you can even inflate the time and resources necessary. The pressure at the end of this period enters the cycle also, but it is very light.

The major issue appears right after the product is released on the market. A crazy sales pressure comes with the target – Break Even – the moment when sales equal costs and when the company no longer loses money. As the time to achieve this goal goes by, the pressure increases also. Investors put pressure on the CEO; the CEO puts pressure on middle management, and so on.

Once B/E is reached, the comfort state sets in again. All the previous arguments – we mustn’t lose more money – are now over; the needs for the company’s growth have changed, because if you don’t grow, then you are stagnant, right? Alternating periods of agitation and tranquility follow, often with annual cyclicality (the end of the fiscal year periods are extremely intense, followed by two months of total rest :-)).

From all of this, I would like to stress the danger of the first comfort period in entrepreneurship. It is extremely dangerous and it is actually where most collapsed startups failed.

(English version by Teodora Popescu)

Original Romanian version

Perioada de confort

Viata unei companii este ciclica din multe puncte de vedere: investitii, management, cultura, maturitate, produs, piata. Hai sa ne uitam un pic astazi la ciclicitatea perioadelor de confort si presiune ale unei companii.

Inceputul antreprenorial este sub presiune. Incerci disperat sa gasesti bani de startup, sa pui ideea in cuvintele si planurile care sa convinga (repede daca se poate) pe cineva sa te finanteze. Odata realizat acest obiectiv te-ai scos: incepe prima perioada de confort din viata companiei tale: ai facut un plan in care ai un an de zile pentru crearea produsului, daca ai fost ager (nerecomandat!) ai avut grija sa nu pui milestones lunare. Asa ca ai in fata un an de zile (sau mai mult!) pentru a livra produsul. Investitorul oricum nu prea stie cat se munceste pentru tehnologie, asa ca poti chiar umfla timpii si resursele necesare. Presiunea de la sfarsitul acestei perioade intra si ea in ciclicitate, dar este foarte subtire.

Problema majora apare imediat dupa momentul in care produsul este scos pe piata. O presiune de vanzari infioratoare, cu obiectivul – Break Even. Momentul in care vanzarile egaleaza cheltuielile si compania nu mai pierde bani. Pe masura ce timpul pana la atingerea acestui obiectiv creste, presiunea creste si ea. Investitorii pe CEO, CEO-ul pe middle management si asa mai departe.

Odata atins B/E, din nou starea de confort se instaleaza. Toate argumentele anterioare – trebuie sa nu mai pierdem bani – sunt acum trecute, altele sunt necesitatile de crestere a companiei. Pentru ca  – nu-i asa? – daca nu cresti inseamna ca stai pe loc. Urmeaza o alternanta de perioade de agitatie si liniste, de multe ori cu ciclicitate anuala (perioadele de sfarsit de an fiscal, in care se baga carbuni la greu, urmate de doua luni de pauza totala :-)).

Din toate astea as vrea sa subliniez pericolul primei perioade de confort din antreprenoriat. Este extrem de periculoasa si este de fapt locul in care au gafat majoritatea startapurilor prabusite.

Comments

Avatar

Mihai Vinatoru

January 13th, 2010 at 2:10 am

Parca citesc un roman politist. Ai redat etapele din viata unei firme intr-un mod foarte realist, care denota o cunoastere intima a acestora. Nu stiu daca este foarte ok plasata perioada de confort dupa atingerea B/E. Dupa mine, atunci trebuie sa se profite de trendul ascendent si sa nu se slabeasca ritmul de crestere (pentru ca s-a ajuns acolo printr-o crestere, nu?).

Reply to this comment

Avatar

Mihai Vinatoru

January 13th, 2010 at 2:11 am

Parca citesc un roman politist. Ai redat etapele din viata unei firme intr-un mod foarte realist, care denota o cunoastere intima a acestora. Nu stiu daca este foarte ok plasata perioada de confort dupa atingerea B/E. Dupa mine, atunci trebuie sa se profite de trendul ascendent si sa nu se slabeasca ritmul de crestere (pentru ca s-a ajuns acolo printr-o crestere, nu?)

Reply to this comment

Avatar

Bogdan Ionita

January 13th, 2010 at 10:20 am

La Multi Ani si un 2010 cat mai implinit 🙂

Ceea ce spui cred ca tine pur si simplu de felul nostru de a fi… e valabil si in politica (vezi ce se intampla acum cu bugetul – evident ca dupa ce va trece va urma o perioada de ‘confort’ din partea lor), e valabil si in relatiile interumane, e valabil inclusiv atunci cand angajezi pe cineva (hai sa tragem tare sa impresionam seful, dupa care vine perioada de relaxare, ca doar sefu’ stie acum de ce suntem in stare, nu mai trebuie sa dovedim asta, nu?).

Asa ca intr-un fel consider normal (de asteptat) sa existe astfel de perioade de confort… toata chestia e sa te trezesti la timp. Cred ca tine foarte mult si de telurile pe care ti le fixezi de la inceput. De multe ori aud “scopul este sa obtin finantarea”. Pai daca asta e scopul, e normal sa te relaxezi dupa ce ai obtinut-o si sa lasi timpul sa treaca, sa te bucuri cat mai mult de “succesul” obtinut 🙂

Cum ar zice italianul, dolce far niente 🙂

Reply to this comment

Avatar

Daniel

January 13th, 2010 at 10:48 am

Parerea mea e ca in toate cazurile in care un start-up s-a prabusit dupa ce a primit o prima investitie, s-a datorat faptului ca echipa de management ( C-Level) nu a avut acea viziune absolut necesara a produsului si a drumului ce trebuie parcurs.

Dupa ce primesti investitia, in teorie si in practica se intimpla de obicei pe dos, incepe iuresul – cel putin in zona mea, de product management 🙂

Reply to this comment

Avatar

Mircea Scarlatescu

January 13th, 2010 at 12:29 pm

Esti deprimant pentru multi 😀 dar ai perfecta dreptate.

Dar cred ca perioada asta e absolut necesara, face parte din procesul de invatare. Oricum, din greseli invatam toti cel mai bine 😉

Reply to this comment

Avatar

offshore

January 19th, 2010 at 4:47 pm

Este denumită ca fiind perioadă de confort, dar din ce am citit aici, nu reiese că ar fi aşa. din punctul meu de vedere, această perioadă ar trebui sa fie o perioadă de maximizare a voinţelor, ca apoi, după ce se schitează ceva concret, să intre într-un stadiu de suprasaturare şi gandire, din care să derive produsul finit.

Reply to this comment

Comments on other blogs

Avatar

Tweets that mention Perioada de confort | Radu Georgescu -- Topsy.com

January 13th, 2010 at 4:06 am

[…] This post was mentioned on Twitter by Radu Georgescu, Flaviu L Comănescu-B and Flaviu L Comănescu-B, Gabriela Jugaru. Gabriela Jugaru said: RT @GeorgescuRadu: Blog Post (Ro): despre perioadele de confort in viata unei firme: http://www.radugeorgescu.ro/2010/01/13/perioada-de- … […]

Avatar

uberVU - social comments

January 13th, 2010 at 3:26 pm

Social comments and analytics for this post…

This post was mentioned on Twitter by Tica2: RT @GeorgescuRadu: Blog Post (Ro): despre perioadele de confort in viata unei firme: http://www.radugeorgescu.ro/2010/01/13/perioada-de- ……

Add comment

  • adnana: I have just finished reading Bad Blood and it is just incredible. What I found it also incredible wa [...]
  • Florin Miron: As usually a cold shower from Radu. It's good and reasonable advice for entrepreneurs, not necessary [...]
  • Eduard: Excellent description on bitcoins, lol. and this was 4 years ago. [...]
  • Diana: Suntem in 2017 si se pare ca BTC inca se dezvolta. [...]
  • Flaviu Butean: Si eu folosesc 1Passoword, pe care il recomand mereu, cred ca este de un real folos. Nu stiu daca m [...]
Radu Georgescu
GECAD Group