AVG – impressive growth

In: Companies / 17 comments

17 Nov 2009

I was reading the other day that TA Associates invested $200M in AVG last month. It practically bought 25% of the shares for that money, which now positions the company value of AVG at $800M (EUR 550 M).

It is one of the success stories of our times, one of the signs that the international market is slowly recovering. Intel Capital and Enterprise Investors invested $52M in 2005 for a majority, which implies an assessment at that time of under $100M. If we calculate, an increase of 8 times over in 5 years is revealed, which is spectacular for such large figures.

Who is AVG: an antivirus company started in 1991, which was initially known only as being the only free antivirus. It never had a brilliant technology.

What they have been doing (after the 2005 investment) in order to grow:
– they changed the business model from mostly free (an initially correct model; that is what brought them lots us users) to paid, which quickly brought them a few (tiny, at first) tens of millions a year in the P&L
– they changed the management from Czech entrepreneurs to American professionals
– they changed the representation offices from the Czech Republic to the US
– they changed the structure into a Dutch holding
– they started buying companies (around 5 in 3 years if I am not mistaken), completing the product line and the budget with a positive efficiency report.

All in all, the model of a company with an initially not-so-brilliant technology that managed, through a successful strategy and very good management to make the step towards a super company. In 2 years time, we will probably see it listed on the stock market with a value of a little over $1B, and we will see what happens after that. Congratulations.

(English version by Teodora Popescu)

Original Romanian version

AVG – crestere impresionanta

Citeam zilele trecute ca TA Associates a investit in AVG luna trecuta $200M. Practic a cumparat 25% din actiuni pentru banii astia, ceea ce pozitioneaza valoarea firme AVG la $800M (EUR 550 M).

Este una din povestile de succes ale zilelor astea. Unul din semnele ca piata internationala isi revine, incet-incet. Intel Capital si Enterprise Investors au investit in 2005 $52M pentru majoritate, ceea ce presupune o evaluare la momentul acela de sub $100M. Socoteala arata o crestere de 8 ori in 5 ani, ceea ce este spectaculos pentru numere mari.

Cine e AVG: o companie Antivirus inceputa in 1991, care initial s-a facut cunoscuta doar ca fiind singurul antivirus gratuit. Nu a avut niciodata o tehnologie stralucitoare.

Ce au facut de atunci (dupa investitia din 2005) pentru a creste:
– au schimbat modelul de business de la majoritar gratuit (model inital corect, asta este ceea ce le-a adus multimea de utilizatori) la platit, ceea ce le-a bagat repede in P&L cateva (mici initial) zeci de milioane pe an.
– au schimbat conducerea de la antreprenorii cehi la profesionistii americani
– au schimbat birourile de reprezentare din Cehia in US
– au schimbat structura intr-un holding olandez
– au inceput sa cumpere companii (daca nu ma insel cam 5 in 3 ani), completand linia de produse si bugetul cu un raport de eficienta pozitiv.

Una peste alta un model de studiat despre cum o companie cu o tehnologie initial nu tocmai stralucita, a reusit printr-un foarte bun management si o strategie reusita sa faca pasul spre o superfirma. Probabil inca 2 ani si o vedem listata la bursa cu valoare sensibil peste $1B, apoi mai vedem. Felicitari.

Comments

Avatar

zvoner

November 17th, 2009 at 3:00 pm

Desi am amintiri frumoase despre Trend Micro, motiv pentru care inca ii folosesc produsele, am hotarat sa trec la AVG pe toate computerele din dotare.

Se misca mult mai rapid, nu e intruziv, in plus imi gaseste virusi pe site-uri, pe care nici Trend Micro si Kaspersky nu ii gaseau. Nu stiu cat de bun e in partea de firewall si nici rapiditatea cu care isi actualizeaza apararea in caz de atac masiv, insa per total e un produs foarte reusit.

Mai e o chestie: prin pozitionarea initial gratuita au reusit sa-si faca un capital de simpatie pe care ceilalti antivirusi nu ii au. Nu chiar ca secta Linux sau Mac, dar undeva pe-aproape. Bravo lor.

Reply to this comment

Avatar

Ncu

November 17th, 2009 at 3:07 pm

Imi explicati si mie care e treaba cu inregistrarea firmelor in Olanda? Avangate, AVG…

Reply to this comment

Avatar

Gil

November 17th, 2009 at 3:34 pm

Nu cunosc detaliile firmei asa ca intreb direct: intreprinzatorii cehi care au fondat compania mai au ceva de zis in companie sau au fost dati deoparte de “profesionistii americani”?

Reply to this comment

  Avatar

  Radu

  November 17th, 2009 at 3:40 pm

  Mai au actiuni in firma, putine (sub 10%), in consecinta nu mai au prea multe de zis.
  Ca sa raspund si tonului usor ironic legat de profesionistii americani: tinerii au acum 10% dintr-o firma de $800M (adica v-o $80M), bani pentru care nu trebuie sa munceasca, ca muncesc altii (you know, profesionistii…). Asta dupa ce au mai ridicat pana acum probabil in jur de 50-60 milioane. Bine’nteles ca aveau si alternativa sa ramana cu 100% dintr-o companie care valora 5-10-15, sau poate chiar nimic daca nu reuseau…. dar, vorba ta: aveau ceva de zis in companie 🙂

  Reply to this comment

   Avatar

   Gil

   November 17th, 2009 at 3:50 pm

   Nu vroiam sa fiu ironic dar am observat ca de multe ori investitorii americani incearca excluderea completa a fondatorilor originali fie ei americani sau straini. Cel mai recent exemplu de care stiu eu este la Tesla Motors si cazul Eberhard. Eram curios daca asta a fost si cazul aici dar se pare ca nu.

   Reply to this comment

   Avatar

   Yndy

   November 18th, 2009 at 2:03 pm

   Din surse publice Grisoft (Acum AVG) a fost cumparat de Benson Oak Capital (BOC) in 2001 de la Jan Gritzbach. In 2004 BOC a ajuns sa detina 100% din actiuni. Apoi a vandut 65% in 2005 catre Enterprise Investors si Intel Capital si cu totii au vandut in 2009 25% catre TA Associates.

   Situatia fiecaruia:
   Jan Gritzbach – a primit (?) in 2001 si 2004; mai are 0% din AVG
   BOC – a platit ? in 2001 si 2004; a primit 52m in 2005 si 70m in 2009; mai are 26% din AVG
   EI – a platit 36m in 2005, a primit 90m in 2009; mai are 34% din AVG
   Intel Capital – a platit 16m in 2005, a primit 40m in 2009, mai are 15% din AVG
   TA Associates – a platit 200m in 2009; are 25% din AVG

   Spuneti-mi daca gresesc

   Reply to this comment

    Avatar

    ishmael

    November 26th, 2009 at 4:15 pm

    Asta cu excluderea actionarilor initiali nu e o dorinta a investitorului sau o regula, ci vine din dorinta de a optimiza activitatea companiei. De obicei actionarii initiali, daca au fost buni pentru cresterea de la 0 pana la starea de companie buna de investit in ea, nu prea sunt buni pentru etapa de crestere exponentiala, in care ai mult mai multi oameni, un aparat de distributie si marketing care capata intaietate asupra tehnologieie, o zona financiara care chiar trebuie sa performeze, etc. E mai simplu sa aduci niste profesionisti care stiu ce au de facut din momentul t0, decat sa-i educi pe fondatori, mai ales daca ei nici nu prea vor sa fie educati …

    Reply to this comment

Avatar

Radu

November 18th, 2009 at 3:32 pm

@Yndy: probabil ca ai dreptate, nu am sapat atat de adanc. Stiu ca Jan mai are de luat ceva, in plus exista management options in care este si el, si Tomas Kucera si altii din zona.

Reply to this comment

Avatar

Costin Raiu

November 19th, 2009 at 8:52 pm

Salut Radu,

Foarte interesante cifrele si povestea la AVG, la fel de interesanta si remarca ta referitoare la tehnologia nu prea stralucitoare.

Cu BitDefender, AVIRA si recent, Morro ca produse free, o sa fie probabil o lupta serioasa pentru a castiga utilizatori. Indraznesc sa cred ca Morro o sa fie o amenintare mai serioasa pentru AVG decat prentru firmele care nu au produse free.

Intre timp am vazut ca s-a mai anuntat un produs antivirus romanesc, Scut Antivirus. Moment pare insa cam in fasa.

Una peste alta, revenire si investitii nu pot sa fie de rau. 🙂

Bafta,
Costin

Reply to this comment

Avatar

ishmael

November 26th, 2009 at 4:07 pm

Am fost acum vreo sase luni la o intalnire organizata de Pedersen&Partners (o firma de head-hunting) si de EI, in care EI mai povesteste despre diferite succese in regiune, si P&P povestesc despre ei insisi. Invitatul a fost un domn al carui nume mi-a disparut din minte, dar care era directorul de marketing de la AVG. A tinut o prezentare de vreo ora, in care el a povestit despre cum a crescut AVG-ul, si noi am pus intrebari. Am plecat de acolo cu urmatoarele impresii:
– Tehnic vorbind, produsul parea ok, dar nu darama norii prin nimic. Nici initial, nici mai tarziu. Un anti-virus decent, care-si face treaba. Ca o paranteza, cred ca deja isteria cu virusul cel rau care apare fulgerator din neant fara sa faci nimic si-ti mananca tot ce ai pe HD nu prea mai exista. Cred ca virusii au devenit ceva mai sofisticati, astfel incat si daca-i ai, traiesti cu ei, nici nu-i simti, iti mai mananca ceva din resurse, se mai uita prin fisiere, mai trimit niste spam-uri de la tine, da’ totul discret, ca sa nu deranjeze. Asa ca e greu de spus cu mana pe inima cat de bun (sau rau) e un antivirus ca simpla performanta de detectie sau curatare.
– Din punct de vedere marketing, ideea e baza a fost ca, oricat de sofisticati si de bogati suntem (sau nu), orice e gratis e interesant si genereaza bunavoiinta si dorinta de a mai trece pe acolo. Asa ca au dat antivirusul gratis, ca tot nu prea cumpara lumea, si … a mers, desi probabil ca daca chiar vrei un av gratis, poti lua orice gata spart de pe net. Au mai optimizat cate ceva ca sa apara cat mai sus pe motoarele de cautare, si au capturat piata de utilizatori casnici low-level, care cauta pe google “antivirus” si descarca prima aplicatie gratis care apare. Ceea ce nu a fost o idee rea.
– Odata definit utilizatorul tip, antivirusul a fost construit sa fie aproape invizibil, sa nu deranjeze, sa lucreze fara sa te bata la cap, si in general sa nu presupuna gandire din aprtea utilizatorului, ceea ce a fost o idee excelenta (din cauza ca nu am gasit amtivirusi destul de transparenti, am renuntat si eu la un moment dat de tot la a-i folosi. Asta era acum cativa ani, si inca n-am patit nimic. Da’ chiar nimic.).

In tot timpul prezentarii omul (altminteri placut si bun vorbitor in public) a impartit non-stop sticlute cu palinca (sau ceva de genul ala) si stick-uri cu AV-ul lor, astfel incat la sfarsit toata lumea din sala avea un AVG gratis in buzunar. Bineinteles, toti cei prezenti au fost incantati, si prezentarea a fost considerata una foarte reusita. In general, oamenii de marketing prezinta mai bine decat tehnicienii sau managerii.

Concluzia mea: un triumf de marketng si de know-how de business, plecand de la o baza banala si nestralucitoare prin nimic. Cam ca Madonna, daca-mi permiteti aceasta analogie de la care nu ma pot abtine.

Reply to this comment

Avatar

Radu Ticiu

November 30th, 2009 at 12:58 am

Recent, la Timisoara, dl. Cristian Nacu, reprezentantul pentru Romania al Enterprise Investor a subliniat ca valoarea la care s-a realizat vanzarea partiala a AVG a fost un succes care le-a cam depasit asteptarile.

Practic, post-tranzactie, valoarea partii detinute de EI este de circa 266 milioane de dolari, ceea ce inseamna un factor de multiplicare de vreo 10x in 4 ani. Avand in vedere cele spuse de “gazda” blogului si de Ishmael cu privire la calitatile tehnice discutabile ale produsului AVG, probabil ca EI (si ceilalti proprietari actuali) nu va mai putea repeta vinzarea de cote din afacere la asemenea preturi. Asta daca cei de la AVG nu au cumva in maneca vreun as care sa schimbe semnificativ datele jocului pe segmentul antivirus al pietei IT&C.

Ramane de vazut daca peste un 3-5 ani ne vom aminti de 2009 ca despre anul unui succes financiar senzational al EI si Intel Capital obtinut in vremuri de criza sau ca despre anul unei investitii extrem de inteligente a TA Associates.

Pana atunci, cred ca mai am doar 24 de ore sa imi upgradez gratuit versiunea de free AVG cu care ma protejez in viata de zi cu zi :).

Reply to this comment

Avatar

Speed

January 18th, 2010 at 5:57 pm

Ma intreb, oare povestea AVG-ului nu ar fi putut fi si a RAV-ului? De fapt, cred ca asta se intreaba orice om care isi mai aduce aminte.

Reply to this comment

  Avatar

  Radu

  January 19th, 2010 at 9:22 am

  Si apoi te mai poti intreba asa: cum ar fi sa comparam ce ar fi fost RAV-ul cu ce sunt astazi Axigen, si Avangate, si ePayment, si Sentinet…. Alergatul asta dupa umbre face rau la creier….. Una peste alta nu stim de loc cum ar fi fost RAV-ul – am fi putut face greseli, am fi putut fi foarte mari sau am fi putut da faliment. Ceea ce stim este ca astazi Grupul GECAD are mai multe companii, unele dintre ele fiind mai mari decat putem eventual estima ca ar fi putut ajunge RAV…. qed.

  Reply to this comment

Add comment

 • adnana: I have just finished reading Bad Blood and it is just incredible. What I found it also incredible wa [...]
 • Florin Miron: As usually a cold shower from Radu. It's good and reasonable advice for entrepreneurs, not necessary [...]
 • Eduard: Excellent description on bitcoins, lol. and this was 4 years ago. [...]
 • Diana: Suntem in 2017 si se pare ca BTC inca se dezvolta. [...]
 • Flaviu Butean: Si eu folosesc 1Passoword, pe care il recomand mereu, cred ca este de un real folos. Nu stiu daca m [...]
Radu Georgescu
GECAD Group