An entrepreneur’s problems

In: Entrepreneurship / 35 comments

22 Jun 2009

As any honest Romanian would do, I will start this blog by complaining.

In the next articles I will promote entrepreneurship; I’ll show you how good it is, how much energy this activity releases, how many opportunities it generates, how much you learn, how many friends you can make…

But now I’ll start by saying how much energy entrepreneurship consumes, how many enemies you make, how much work and stress it entails… Ooooh… it was so bad in the beginning when pay day came and I knew 10 (then 20, 30… 50… 70 people + families) depended on the company’s ability (and on my ability) to pay their salaries. A lot of responsibility!
How many situations in which you don’t know if the deal will work or not…

How many projects you must start to stand a chance for some of them to succeed (see the page with projects I have started and make a statistics of the achievements…). How much strength you need to get up after you failed a project and learn something from it.

How much positive energy you need (and what effort) for those failures not to wipe the smile off your face… for those people who disappoint you not to change the way you think about all the other people who are worthy of respect… and continue to appreciate those people at their fair value.

How much mental energy you need (and with what effort) in order not to bring work issues (oooh… entrepreneurship isn’t just work, it’s yourself!) home; in order to manage to keep your family away from hardship, for them not to see you frown… How much luck you need to have a family that accept you like that, sometimes when you have a face they won’t understand, sometimes when you are a little absent minded… and to help you and offer you what you need.

How hard it is to trust people again after some betray you, because, in the end, business is a team game and a team is based on trust, right?

How hard it is to differentiate friends from flatterers…

It’s hard… damn hard and that is why you need to think about it 100 times before starting a business. And after those hard moments, an even harder time comes, and when that is over – everything becomes hellish… in the end, you become addicted to hardship…

But… damn it: that’s why it’s so beautiful!
And the satisfactions are huge.

(English version by Teodora Popescu)

Original Romanian version

Problemele Antreprenorului

Ca orice Roman cinstit o sa incep acest blog prin a ma plange.

In restul articolelor voi promova antreprenoriatul, voi arata ce bine este, cata energie degaja activitatea asta, cate oportunitati genereaza, cat inveti, cati prieteni iti faci…..

O sa incep prin a spune cata energie consuma antreprenoriatul, cati dusmani capeti, cata munca, cat stres… Ooooo…. ce nashpa era la inceputuri cand venea ziua de salariu si stiam ca 10 (apoi 20, 30…. 50… 70 de oameni + familii) depind de capacitatea companiei (deci si a mea) de a le plati salariile. Ce responsabilitate!

Cate situatii in care nu se stie daca iese treaba sau nu.

Cate proiecte trebuie sa incepi pentru a avea sansa ca unele sa iasa (vezi pagina de proiecte incepute de mine si incearca o statistica de reusite…). Cata putere iti trebuie sa te ridici dupa ce ai esuat un proiect si sa inveti ceva din asta.

Cata gandire pozitiva iti trebuie (si cu ce efort) pentru ca insuccesele sa nu-ti ia zambetul de pe buze… pentru ca acei putini oameni care te dezamagesc sa nu-ti modifice gandirea despre toti oamenii care merita respect… si sa-i apreciezi in continuare la valoarea lor reala.

Cata energie mentala iti trebuie (si cu ce efort) pentru a nu aduce problemele de la serviciu (aaa…. antreprenoriatul nu e doar un servici, esti tu insuti!) acasa. Pentru a reusi sa-ti tii familia departe de greutati, sa nu te vada incruntat…. Cat noroc iti trebuie sa ai o familie care sa te accepte asa, uneori cu o fata pe care nu or s-o inteleaga, alteori putin absent… si sa te ajute oferindu-ti ceea ce ai nevoie.

Cum sa faci sa ai incredere in oameni chiar dupa ce unii ti-o inseala, caci pana la urma businessul e un joc de echipa, iar echipa se bazeaza – nu-i asa – pe incredere.

Cum este sa te chinui mereu sa decelezi intre prieteni si pupatori….

E greu…. e al naibii de greu si pentru asta trebuie sa te gandesti de 100 de ori inainte sa te apuci de un business. Si dupa ce va fi greu va veni o perioada si mai grea, iar cand trece si aceasta – totul va deveni infernal… pana la urma devii dependent de greutati…

Dar… fir-ar: tocmai de asta e atat de frumos!
Si satisfactiile sunt imense.

Comments

Avatar

C

June 23rd, 2009 at 7:12 pm

Frumos…Felicitari.

Reply to this comment

Avatar

deedee

June 23rd, 2009 at 7:31 pm

Radu, ce ai descris tu aici suna mai mult a o definitie a antreprenorului pentru mine.

Cum ar arata un antreprenor fara problemele generate de munca, angajati si, mai ales, managementul atent al fondurilor? Cind ai scapat de aceste probleme deja se cheama ca … te-ai pensionat 🙂

Cit mai multe satisfactii generate de munca iti doresc!

deedee

P.S. Este primul comentariu oficial? 😉

Reply to this comment

Avatar

Ion Radu Zilişteanu

June 23rd, 2009 at 8:30 pm

Succes, Radu!

Reply to this comment

Avatar

David Nagy

June 23rd, 2009 at 8:36 pm

Am sa urmaresc fiecare articol 🙂

Reply to this comment

Avatar

Bazilide

June 23rd, 2009 at 9:29 pm

Succes!

Reply to this comment

Avatar

Raluca Hritcu

June 23rd, 2009 at 9:30 pm

Să fie într-un ceas bun începutul. Te-am urmărit la câteva conferinţe şi mi-a plăcut ce am văzut şi auzit. Felicitări pentru iniţiativa de-a scrie!

Revin.

Reply to this comment

Avatar

Ncu

June 23rd, 2009 at 10:09 pm

>E greu…. e al naibii de greu si pentru asta trebuie sa te gandesti de 100 de ori inainte sa te apuci de un business

Nu cred ca vreun antreprenor a intuit vreodata efortul monumental pe care o sa trebuiasca sa il depuna astfel incat inainte de a se apuca de antreprenoriat sa il puna in balanta… :).

Reply to this comment

Avatar

Geea

June 23rd, 2009 at 10:18 pm

Cuprinzatoare lista de proiecte. 🙂
Imi place mai ales lista de proiecte abandonate, cred ca este util si motivant pentru antreprenorii aflati la inceput de drum sa isi dea seama ca rateurile sunt o parte necesara a drumului si ca povestile de succes nu sunt formate doar din reusite.

Reply to this comment

  Avatar

  Radu

  June 27th, 2009 at 5:26 pm

  @Geea: Daps! Inca mai mult decat atat: in statele unite am gasit un concep extrem de interesant: Failed Entrepreneur – o sa-l comentez la un moment dat mai pe larg, dar in doua vorbe (ca se leaga bine) ideea este ca a incerca sa ai o companie, un business si a da cu el de pamant nu este ceva de rusine, ci ceva de bine. Asta arata un anumit mod de a gandi (antreprenorial) foarte dorit dealtfel in marile corporatii….

  Reply to this comment

Avatar

Emy Carlan

June 23rd, 2009 at 10:56 pm

Foarte interesant pana aici. Voi urmari tot ce postezi.

Mult succes!

Reply to this comment

Avatar

Gabriela Malcinschi

June 23rd, 2009 at 11:19 pm

Felicitari pentru parcursul de pana acum, si pentru cararile viitoare pe care o vei apuca. Stiu ca unele vor duce spre reusite.
E bine ca scrii, ar fi fost pacat sa nu o faci.
Mult succes!

Reply to this comment

Avatar

malexandrum

June 24th, 2009 at 12:23 am

deci se confirma si in antreprenoriat ca pana nu e greu, nu e frumos 😀
asteptam cu interes postarile urmatoare.
succese!

Reply to this comment

Avatar

Stropidesuflet

June 24th, 2009 at 12:30 am

impresionant bagajul cu care ai urcat in trenul bloggerilor!

Etichetele alese rezuma inspirat ceeace te defineste.

Mult succes!

Reply to this comment

Avatar

eugen

June 24th, 2009 at 8:06 am

Arata bine! Chiar era pacat sa nu scrii despre asta la cata energie si efort se depune in acest sens.

Mult succes!

Reply to this comment

Avatar

alex haivas

June 24th, 2009 at 10:38 am

Inca un blog valoros in lista mea alaturi de cel al lui orlando nicoara…

Totusi cam putine bloguri care sa merite citite…comparativ cu nr. “valorilor” existente.

Reply to this comment

Avatar

costi milchi

June 24th, 2009 at 10:54 am

Mult succes, Radu, in noul tau proiect … Cred ca va prinde bine tuturor 🙂
De pe pozitia apostatului (apostat = Care a renuntat la convingerile anterioare), dupa ce am fost antreprenor si am redevenit angajat, as mai adauga ca interesant la Radu (Radu, te rugam sa ne povestesti), e nu numai puterea de a tot incerca, pe care o au multi, sau rezilienta in fata nereusitei (pe care de voie, de nevoie, o au si pe asta destul de multi), ci simpla intrebare “ce faci cand iti reuseste ceva”? Experienta asta nu o au asa de multi, si majoritatea, dupa atatea eforturi, se pierd in fata reusitei. Dincolo de case si masini, dincolo de cele 15 minute de glorie, cum continui? La ce te gandesti? Cat te odihnesti, si de ce o iei de la capat? E un viciu, o necesitate, e pentru bani, e pentru ca nu stii sa faci altceva? Reusita e necesara pentru ca te lasa sa mergi mai departe. Cum mergi mai departe?

Reply to this comment

  Avatar

  Radu

  June 27th, 2009 at 5:32 pm

  @costi milchi: Costi, multam pentru idee, voi scrie la un moment dat despre cum este atunci cand reusesti. Astept un moment prielnic ;-).
  Ideile din comentarii sunt super, iar directia blogului va veni mai ales din aceste comentarii si sugestii.

  Reply to this comment

Avatar

andreea dinu

June 24th, 2009 at 12:02 pm

Adaugat in Reader! 🙂 Asa macar vom reusi sa tinem pasul cu ce ti se mai intampla 🙂

Mult succes!

Reply to this comment

Avatar

Alexandru Lapusan

June 24th, 2009 at 1:02 pm

Un articol ce merge direct la tinta pentru orice antreprenor 🙂

Inteleg ca este o exceptie, iar pe viiitor subiectele vor fi numai “pro”.

Cred ca totusi, venind de la cineva cu prestanta in spatiul mioritic, chiar si (mai ales) chestiunile “negative” legate de antreprenoriat sunt valoroase si pot motiva pe cei cu mai putina experienta, ajutandu-i sa treaca peste hopurile inerente (uneori fatale).

Reply to this comment

Avatar

Emil

June 24th, 2009 at 2:34 pm

Felicitari pentru initiativa.

Reply to this comment

Avatar

Jan

June 24th, 2009 at 5:16 pm

Subscribed. Am ramas placut surpins de design-ul blog-ului, atipic pentru blogurile mioritice.

Reply to this comment

Avatar

Radu

June 24th, 2009 at 5:32 pm

@Jan: Multumesc, asta confirma calitatea “internationala” a colegilor mei de la Avangate.

Reply to this comment

Avatar

A.Faith

June 24th, 2009 at 9:01 pm

bun venit în blogosferă!

utilizez foarte des serviciul epayment (fac destul de multe cumpărături pe internet) şi cred că e interesant să văd cine e în spatele lui.

îmi permit să fac o recomandare pentru acest blog: pluginul subscribe to comments. trimite prin email toate comentariile care apar după ce tu, ca cititor/comentator te-ai abonat :). per articol. eu îl consider foarte util (ca să nu zic indispensabil).

ah, şi de dragul conversaţiei: în feedreader în ce categorie s-ar încadra cel mai bine acest blog? personale, internet-related sau learning resources?

Reply to this comment

  Avatar

  Radu

  June 27th, 2009 at 5:41 pm

  @A.Faith: hehe, multumesc pentru sugestie, dupa cum se vede am implementat-o deja. La fel si sugestia de threads la comentarii, binevenita.

  Cu categoria blogului – m-am gandit 3 zile, de aia am si raspuns asa tarziu… nu am un raspuns onest acum, blogul se va duce in directia in care o cer discutiile. In principiu, conform si cu titlul “jurnal de antreprenor”, as vrea sa il fac o resursa de “good practices” de antreprenoriat, asa cum le vad eu prin prisma intamplarilor de zi cu zi din viata mea.

  Reply to this comment

Avatar

Andrei Potorac

June 25th, 2009 at 2:56 am

Foarte bun inceput! Am sters din reader peste 70% din bloguri in ultimele saptamani. And you go right in it! 🙂

Sper sa scrii la fel de bine ca Collis Taeed sau Dragos Manac. Sunt singurii antreprenori pe care ii mai urmaresc. Esti pe lista “neagra” acum, pentru un prim articol excelent!

Reply to this comment

  Avatar

  Radu

  June 27th, 2009 at 5:44 pm

  @Andrei Potorac: eeee….. multumesc mult, dar te rog: nu-mi ridica stacheta atat de sus din prima. Sunt atat de multe sanse sa o dau in bara 😉

  In tot cazul, promit sa povestesc (si) lucruri interesante.

  Reply to this comment

Avatar

krossfire

June 25th, 2009 at 12:46 pm

Respect si un calduros bun venit 🙂

Daca ar fi timp si bineinteles chef, ar merge pe site si o sectiune cu cele mai bune sfaturi pentru tineri\viitorii antreprenori.

Reply to this comment

Avatar

Adrian Florea

June 25th, 2009 at 5:02 pm

Sper sa-ti gasesti timp sa publici. Subscribed!

Reply to this comment

Avatar

Radu

June 25th, 2009 at 10:59 pm

@Adrian (alt Adrian decat Adrian Florea de mai sus): Am sters comentariul tau pentru ca este jignitor.

Reply to this comment

Avatar

Alle

June 26th, 2009 at 2:33 pm

Mă bucur că ţi-ai făcut blog !
🙂 de abia aştept să-ţi citesc articolele

Reply to this comment

Avatar

Anda Racsa

June 27th, 2009 at 10:42 am

Prin ce se caracterizeaza un antreprenor?
O suma de caracteristici bine punctate in articol:

– gandire pozitiva
– energie mentala
– incredere in oameni
– responsabilitate
– multe incercari

“Cata putere iti trebuie sa te ridici dupa ce ai esuat un proiect si sa inveti ceva din asta. (…)
Dar… fir-ar: tocmai de asta e atat de frumos!
Si satisfactiile sunt imense.”

Radu, felicitari pentru ceea ce ai realizat pana acum si mult succes in continuare!
Vreau sa citesc mai multe despre antreprenoriat – de la un antreprenor!

Reply to this comment

Comments on other blogs

Avatar

Cifre importante in antreprenoriat - Andrei Rosca: My way

June 25th, 2009 at 1:00 am

[…] Later edit: de urmarit si blogul lui Radu Georgescu, proaspat lansat. […]

Avatar

Fanel.ro » Blog Archive » » Articole interesante

June 30th, 2009 at 10:38 am

[…] Restu articolului la Radu Georgescu […]

Add comment

 • adnana: I have just finished reading Bad Blood and it is just incredible. What I found it also incredible wa [...]
 • Florin Miron: As usually a cold shower from Radu. It's good and reasonable advice for entrepreneurs, not necessary [...]
 • Eduard: Excellent description on bitcoins, lol. and this was 4 years ago. [...]
 • Diana: Suntem in 2017 si se pare ca BTC inca se dezvolta. [...]
 • Flaviu Butean: Si eu folosesc 1Passoword, pe care il recomand mereu, cred ca este de un real folos. Nu stiu daca m [...]
Radu Georgescu
GECAD Group